Словакия и Полша ще помагат на Украйна да стане член на ЕС

Анджей Дуда заяви, че Украйна не защитава само себе си, а и Европа

11.05.2022 | 22:22 Редактор: Ваня Кузманова
Словакия и Полша ще помагат на Украйна да стане член на ЕС

Словакия и Полша заедно ще помогнат на Украйна възможно най-скоро да придобие статут на кандидат за членство на Европейския съюз, заявиха държавните глави на двете страни Анджей Дуда и Зузана Чапутова, цитирани от ДПА.

Те обявиха, че заедно ще посетят колегите си от държавите от евросъюза, които са скептични към приемането на  Украйна в блока.

"Важно е за бъдещето на Европа и за мира на континента да разговаряме за бъдещия статут на Украйна", каза Чапутова. 

"Това не означава автоматично пълноправно членство, за което разбира се трябва да се отговори на определени критерии. Но ние считаме даването на статут на кандидат за напълно естествено с оглед на трудната ситуация, в която в момента се намира Украйна", каза словашкият президент. 

Дуда заяви, че Украйна не защитава само себе си, но и Европа "срещу амбициите и имперските действия на днешна Русия" и Киев се нуждае от сигнал за солидарност, предаде БТА. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен неотдавна посочи, че през юни Украйна ще получи отговор за кандидатурата си за членство в блока. Обикновено този процес е сложен и отнема много време.

Чапутова и Дуда похвалиха двустранното сътрудничество между Полша и Словакия по украинската криза и споразумението между двете държави, което предвижда полските военновъздушни сили да охраняват словашкото въздушно пространство, за да може Братислава да изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна.

След като разговаря с Чапутова, Дуда се срещна и със словашкия премиер Едуард Хегер, както и с председателя на парламента Борис Колар. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК