Путин спря от парада "Деня на страшния съд" - знак за нещо добро или?

Самолетът прелетя над Червения площад по време на генералната репетиция

09.05.2022 | 19:21 Редактор: Елеонора Танева

Денят на победата в Русия е може би най-големият празник в страната и повод за национална гордост. По традиции всички погледите са насочени към военните и модерната техника на Червения площад, но тази година с особено внимание се очакваше речта на Путин. Имаше очаквания руският президент да обяви или пълномащабна война в Украйна, което значи и мобилизация, анексиране на украински територии като Херсон или военна победа. 

В крайна сметка Путин не подсказа с почти нищо какво можем да очакваме от Кремъл. Като единствен възможен знак анализаторите разчетоха факта, че въздушната част на парада в Москва и в още ключови градове беше отменен. 

Очакваше се над столицата да прелетят 77 машини, включително самолетът Ил-80, известен още като самолета на "Деня на страшния съд". Именно на него би се возил висшият руски елит в случай на ядрена война.

Смята се, че така Путин дава сигнал на Запада, че не планира използване на ядрено оръжие. Макар днес той да повтори, че Западът в лицето на НАТО, е искал да използва ядрени оръжия срещу Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК