Русия е на ръба на фалит, дават ѝ 87% шанс за дефолт

Тези шансове са по-ниски от тези през април, но все още са високи

09.05.2022 | 12:50 Редактор: Здравко Черкезов
Русия е на ръба на фалит, дават ѝ 87% шанс за дефолт

Миналата седмица Русия едва избегна неизпълнение на задълженията си, но пазарите все още смятат, че тя е на ръба, пише Bloomberg.

Облигациите се задържат на проблемни нива, а петгодишните суапове за кредитно неизпълнение дават 87% шанс за дефолт. Тези шансове са по-ниски от тези през април, но все още са високи.

Причината? Тенденцията на международните правителства към по-строги санкции и по-широко разпространени ограничения държи инвеститорите в неведение за вероятността да получат дължимите им бъдещи плащания. Дори ако Москва продължи да настоява да получи парите през лабиринта от правила, успехът далеч не е гарантиран. 

"В крайна сметка Русия вероятно ще обяви фалит", казва Елена Дали, основател на EM Conseil, базирана в Париж консултантска фирма, специализирана в управлението на държавния дълг.

"През 2008-2009 г. видяхме колко бързо могат да се стопят валутните резерви. Не става въпрос само за предстоящите плащания по обслужването на дълга, Русия трябва да финансира и военната машина и жизненоважния внос", посочи тя.

Съществуващите мерки, наложени срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, вече сериозно усложниха плащанията, като затрудниха и блокираха движението на пари. 

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
ЗАПАДНЯЦИ РУСКИЯ НАР
преди 1 година
СМИЛЕТЕ СЕ НАД РУСНАЦИТЕ, ЛУДИЯ ПУТИН И КРИМИНАЛНАТА МУ БАНДА Е ВИНОВНА. НАКАЖЕТЕ С-А-М-О Т-Я-Х. Сигнализирай за неуместен коментар