Кой стои зад кланетата в Буча? "Дългуча", парашутист от Псков, палачи на Кадиров?

Журналистите на Ройтерс три седмици събират доказателства за извършителите на зверствата

08.05.2022 | 07:10 Редактор: Елеонора Танева
Кой стои зад кланетата в Буча?

Руските войници, които са убивали цивилни в Буча, вече не са анонимни извършители. Журналисти на Ройтерс проучват киевското предградие и откриват множество улики за отделни войници, техните части и отговорните командири.

След изтеглянето на руските войски от Буча, по улиците на града останаха стотици трупове - вързани, застреляни. Журналистите на Ройтерс прекарват три седмици на място, за да проучат кои са извършителите и кои са командирите на войниците убийци. 

Един от хората, интервюирани от журналистите на Ройтерс, е Виталий Животовски. Той е живял недалеч от улицата, станала печално известна с откриването на трупове. В мазето си е чувал "много писъци и звуци от удари и чупене на кости". Успява да избяга. След изтеглянето на руските войски се завръща в дома си. Там открива купчина документи за самоличност на украинци, които са били разпитвани или задържани в къщата. 

Сред документите мъжът намира и любовно писмо.

То е от приятелката на войник на име Александър Логвиненко, когото репортерите идентифицират като парашутист от Псков. "Как си? Хубаво е, че си близо до мен, близо до сърцето ми, но си далеч, служиш на родината ни и ни защитаваш", пише тя. "Гордея се с теб!" Журналистите от Ройтерс се обаждат на приятелката, която първоначално им потвърждава връзката си с Логвиненко. По-късно обаче отрича и спира да отговаря на съобщенията на репортерите.

Няколко жители на Буча са разказали за офицер, който очевидно е бил командир на руските войски в града. 

Жителите на Буча го наричали "Дългуча" заради високия му и слаб вид. Той криел лицето си,  под негово ръководство е имало много насилие и той е забранявал погребването на трупове. Ройтерс все още не е успяла да установи самоличността му.

Журналистите на Ройтерс са установили, че в кланетата вероятно са участвали и поне три части на чеченския лидер Рамзан Кадиров. 

Ройтерс не разполага с подобни доказателства, че чеченците също са били в Буча. Петима очевидци обаче потвърждават това. Една свидетелка разказва, че войници с униформи в пясъчен цвят и скъпи ботуши от естествена кожа са подпалили къщата ѝ и са убили съпруга ѝ с изстрел в главата. Едва след като руските войски напускат, тя успява да го прибере и погребе.

Четете повече по темата в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 5
Има видео
преди 1 година
Което периодично се премахва в мрежите. Там самият Зеленски дава нареждане за избиване на цивилни и след като военните се споглеждат той им казва: Сега ще ви покажа как ! Сигнализирай за неуместен коментар