Рекорд на нивата на въглероден диоксид в атмосферата през април

Последният път, когато нивата са били толкова високи, е било преди повече от 2,5 млн. години

07.05.2022 | 07:10 Редактор: Теодора Патронова
Рекорд на нивата на въглероден диоксид в атмосферата през април

Нивото на въглероден диоксид в атмосферата се е повишило до рекорд през април, според измерванията в обсерваторията на вулкана Мауна Лоа на Хавай. Нивото през последния месец е средно 420 частици на милион, казаха учени в четвъртък, цитирани от Wall Street Journal. 

"Това е най-високата стойност която някога сме виждали, откакто е започнало наблюдение на атмосферния въглероден диоксид преди 64 години", каза Питър Танс, старши учен в Лабораторията за глобален мониторинг на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) в Боулдър, Колорадо. Миналият рекорд в Мауна Лоа беше поставен през май 2021 - 419 частици на милион.

Покачването е част от продължаващото десетилетно увеличение на нивата на въглероден диоксид в атмосферата, предизвикано от изгарянето на въглища и други изкопаеми горива, според химическите отпечатъци на атмосферни въглеродни атоми и различни други научни анализи, извършени през последните години.

Повишаващите се нива на въглероден диоксид – и нарастващите глобални температури, с които са свързани – показват, че усилията за ограничаване на въглеродните емисии са недостатъчни. "Все още се движим с пълна скорост по грешния път", каза д-р Танс.

Емисиите от изгарянето на въглища, нефт и природен газ за енергия са изпратили 36,3 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата през 2021 г., според Международната агенция по енергетика.

Нивата падат през лятото в северното полукълбо, тъй като растенията поглъщат газа и след това започват да се повишават отново през есента и зимните месеци през пролетта. Д-р Танс каза, че нивото на въглероден диоксид вероятно ще бъде дори по-високо в края на месеца, тъй като нивата обикновено са най-високи през май.

Последният път, когато нивата на въглероден диоксид в атмосферата са били толкова високи, е било преди повече от 2,5 милиона години, сочат анализи на вкаменелости и минерали. Смята се, че нивата на въглероден диоксид по това време са надхвърлили 400 части на милион.

Световните лидери многократно обещаваха да намалят емисиите на международни срещи на върха, последно през ноември в Глазгоу, Шотландия. Но последните изследвания показват, че усилията не достигат целите, поставени от Парижкото споразумение, основен климатичен пакт, подписан от 190 държави през 2015 г.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК