До 2030 г. новите сгради ще бъдат въглеродно неутрални?

Цели се да бъдат захранвани от възобновяеми източници

15.12.2021 | 23:45 Редактор: Ваня Кузманова
До 2030 г. новите сгради ще бъдат въглеродно неутрални?

Европейската комисия предлага до 2030 г. всички нови сгради в ЕС да бъдат въглеродно неутрални. Всички нови обществени сгради в съюза трябва да станат въглеродно неутрални до 2027 г., гласят още предложенията, които целят привеждането на правилата за енергийна ефективност на сградите към "Зелената сделка" на ЕС.

Това означава, че сградите трябва да потребяват малко енергия, да бъдат захранвани възможно най-много от възобновяеми източници, да не генерират въглеродни емисии от фосилни горива, а въглеродните емисии, които потенциално биха произвели през целия си жизнен цикъл, да бъдат записвани в Сертификат за енергийно представяне.

Предлагат се също нови минимални стандарти за енергийно представяне на сградите на ниво ЕС, които изискват най-неефективните в енергийно отношение 15% от наличните сгради във всяка страна членка да бъдат реновирани от клас G в нов сертификат до най-малко клас F в новия сертификат за енергийно представяне до 2027 г. за нежилищни сгради и до 2030 г. за жилищни сгради. „Първоначалното внимание върху най-зле представящите се сгради има двойната цел да максимизира потенциала за декарбонизация и да смекчи енергийна бедност“, отбелязват от ЕК.

Сертификатите за енергийно представяне ще включват публична информация за потреблението на енергия и ще бъдат важни ориентири при решенията за инвестиции, покупка и наемане. Задължението да имат сертификат за енергийно представяне се разширява и към сгради, които преминават през голям ремонт, сгради с подновен наемен договор и всички обществени сгради. Сгради или жилища, които са предлагани за продажба или наем, също трябва да разполагат със сертификата, а енергийният им клас трябва да бъде указан във всички обяви. До 2025 г. всички сертификати трябва да се основават на хармонизирана скала от А до G.

Повече по темата четете на investor.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК