Цените на храните в света остават близо до рекорд заради войната в Украйна

Руската инвазия задълбочава ограниченото предлагане и подклажда инфлацията

06.05.2022 | 15:00 Редактор: Здравко Черкезов
Цените на храните в света остават близо до рекорд заради войната в Украйна

Цените на храните в света остават близо до рекорд, тъй като търговията е нарушена от войната в Украйна, която задълбочава ограниченото предлагане и подклажда инфлацията, предава Bloomberg.

Нашествието на Русия снижи значително износа от Украйна, като ограничи предлагането от една от най-големите производители в света на зърно и растително масло. Това накара купувачите да се насочат другаде, а някои страни ограничават продажбите, тъй като се притесняват от намаляващите местни резерви.

По-високите цени на изкуствените торове и притесненията за климата се прибавят към заплахата за световните доставки на храни, включително сушата, която намалява добива на пшеница в САЩ. Това може да се прибави към задълбочаващата се криза с глада. Индексът на цените на храните на ООН е намалял с по-малко от 1% през април и остава близо до исторически връх.

Цените на основни храни са отчели спад, включително растителни масла и зърно, а цената на месото е достигнала най-високото си равнище в историята. Млечните продукти също са поскъпнали, сочат данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). Индексът нарасна с 13% през март, най-бързия темп в историята, веднага след нашествието на Русия. Той засенчи нивата от 2008 и 2011 г., които допринесоха за световни продоволствени кризи.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК