Русия няма да използва ядрено оръжие! Зеленски: Води се кървава война

Тежки боеве е имало през последното денонощие в южната и източната част на Украйна

06.05.2022 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна. Това съобщи говорителят на руското външно министерство Алексей Зайцев. В момента тече операция по евакуацията на цивилни от украинския Мариупол.

Междувременно боевете за контрол над стоманодобивния завод "Азовстал" продължават. Руските войски щурмуват и бомбардират обекта.

500 цивилни са спасени през последната седмица от Мариупол от ООН и Червения кръст, въпреки продължилите руски атаки. Още 200 се крият в бункери в завода "Азовстал", за който боевете продължават и в този момент.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че трябва да се направи всичко възможно да се "изкарат хората от тези адски пейзажи". А украинският президент заяви, че сред блокираните хора има много жени и деца.

"Води се кървава война. Руските военни не спазват обещанието си за спиране на огъня и не дават възможност на хората в бункерите да се евакуират", допълни Зеленски.

"Днес продължи евакуацията на цивилни от Мариупол с помощта на ООН и Международния комитет на Червения кръст. Руските войски продължават да щурмуват и бомбардират завода "Азовстал" в Маирупол, въпреки че там има цивилни, жени и деца. Представете си какъв ужас изпитват децата?! Вече два месеца са под постоянни атаки, има смърт около тях", коментира капитан Светослав Паламар от полка "Азов".

Говорителят на ООН обясни, че хората, които все още се укриват в завода "Азовстал", живеят в ужасяващи условия. Оцеляват в тунели с малко вода и храна, без никаква светлина.

Тежки боеве е имало през последното денонощие в южната и източната част на Украйна, съобщиха както от Москва, така и от Киев.

Междувременно стана ясно, че Съединените щати са обменили с Украйна разузнавателна информация за местоположението на руския ракетен крайцер "Москва" преди удара, при който военният кораб беше потопен. Американско длъжностно лице заяви вчера, че Украйна сама е взела решение да стреля и да потопи флагмана на руския Черноморски флот, използвайки собствените си противокорабни ракети.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК