Песков: Западните оръжейни доставки пречат на завършването на "специалната военна операция"

"Това няма да попречи поставените цели да бъдат изпълнени", заяви той

05.05.2022 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова
Песков: Западните оръжейни доставки пречат на завършването на

Западните оръжейни доставки и предаването на разузнавателни данни на украинската армия пречат на бързото завършване на "специалната военна операция". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като в същото време изрази увереност, че операцията ще бъде доведена до успешен край.

Руските военни знаят, че Съединените щати, Великобритания и като цяло НАТО постоянно предават разузнавателни данни на украинските въоръжени сили, заяви Дмитрий Песков пред журналисти.

По думите му това е добре известно и наред с оръжейните потоци, които тези страни изпращат в Украйна възпрепятства бързото приключване на специалната операция. Това обаче няма да попречи поставените цели да бъдат изпълнени, каза Песков.

Той увери също така, че хуманитарните коридори за евакуиране на цивилни от завода "Азовстал" в Мариупол функционират, информира БНР.

По-рано от министерството на отбраната съобщиха, че коридорите ще работят днес, утре и вдругиден от о8:00 до 18:00 ч. Руските военни обещаха, че през това време няма да водят бойни действия, ще се изтеглят на безопасно разстояние и ще гарантират извеждането на цивилните в избраната от тях посока - както към Русия, така и към контролираните от украинските власти територии.

Междувременно Русия обяви за "персона нон грата" седем служители на датското посолство в Москва. Те трябва да напуснат територията на страната до две седмици. Освен това на датски дипломат беше отказано издаването на виза. От министерството на външните работи  обявиха, че мярката е в отговор на решението на Копенхаген да експулсира 15 руски дипломатически служители и да окаже военна помощ на Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК