ЕП настоява Русия да върне откраднатите самолети

Евродепутатите призовават за увеличаване на бюджета за военна мобилност

05.05.2022 | 14:47 Редактор: Тодор Петров
ЕП настоява Русия да върне откраднатите самолети

Членовете на ЕП приветстват европейските транспортни и туристически оператори за помощта им за бежанците от Украйна, изискват от Русия да върне откраднатите самолети и призовават ЕС да затегне санкциите срещу Русия.

Европейските транспортни оператори предлагат на украинските граждани безплатно пътуване с влак, автобус, кораб или самолет и това се оценява високо, се казва в резолюция относно въздействието на незаконната война на Русия срещу Украйна върху транспортния и туристическия сектор на ЕС, която беше приета днес.

Транспортът е стратегическо средство за ЕС за осигуряване на солидарност и подкрепа на Украйна и нейния народ, допълват членовете на ЕП. Те подчертават, че войната в Украйна се е отразила на транспортния сектор на ЕС чрез повишаване на цените на горивата и чрез нарушаване на веригите за доставки. 
Членовете на ЕП смятат, че транспортните оператори от ЕС, които имат връзки с руския пазар, трябва да бъдат подкрепени, тъй като те пренасочват дейността си от Русия.

Решението на Европейския съвет да намали драстично средствата за военна мобилност е грешка, която подкопава европейската сигурност, смятат евродепутатите. Те призовават Комисията да намери решение за значително увеличаване на бюджета за военна мобилност в рамките на програмата "Механизма за свързване на Европа".

ЕС трябва да помогне на държавите членки да развият инфраструктура с двойна употреба и транспортни връзки в рамките на ЕС, но също така и със Западните Балкани, Молдова, Грузия и Украйна, добавят евродепутатите, като се застъпват и за разширяване на трансевропейската транспортна мрежа до Украйна и Молдова.

Членовете на ЕП също така призовават страните от ЕС да подкрепят хотелите и услугите за краткосрочно отдаване под наем в ЕС, които приемат украински бежанци. Те искат от Комисията да създаде временна финансова програма на ЕС за подпомагане на туристическите компании, които наемат украински бежанци.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Българка
преди 2 години
Няма какво да връща Русия. По-скоро наглите крадци от западна Европа, трябва да върнат на руснаците ю, това което откраднахадо сега. А после , може и Русия да върне самолетите. Не се занасяйте, в Украйна има много фашисти. Те трябва да се ликвидират. Сигнализирай за неуместен коментар