3-дневна евакуация на "Азовстал", Русия обстрелва множество градове

Зеленски: 344 цивилни граждани са евакуирани от Мариупол 

05.05.2022 | 06:53 Редактор: Тодор Петров
3-дневна евакуация на

Обстрел в множество украински градове през изминалата вечер - сред тях са Днепър, Запорожие, Киев, Николаев, Черкаси. Кметът на Днепър заяви, че е стреляно директно по центъра на града. 

Директорът на украинските железници заяви, че има нанесени щети по железопътните съоръжения на Днепър. Засега не се съобщава за жертви. Кметът на Николаев също съобщи за взривове и призова гражданите да останат в убежищата. 

Русия обяви, че прекратява огъня в металургичния завод "Азовстал" и отваря хуманитарни коридори за евакуация на цивилни. Това ще се случи между 8 и 18 часа московско време на 5, 6 и 7 май. 

Изтеглянето на цивилни лица ще бъде осигурено както към територията на Руската федерация, така и към районите, контролирани от властите в Киев. 

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че 344 цивилни граждани са евакуирани от Мариупол и са на път към контролирания от Украйна град Запорожие. Той благодари на Дания, след като стотици хора се събраха в центъра на Копенхаген със запалени факли. Събитието, наречено Светлина в мрака, беше организирано в знак на солидарност с украинския народ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК