Блинкен: Независимата преса е в основата на всяка здрава демокрация

Държавният секретар на САЩ наблегна на посланието, че медиите са ключов фактор в обществото

04.05.2022 | 09:55 Редактор: Здравко Черкезов
Блинкен: Независимата преса е в основата на всяка здрава демокрация

С изтъкване на значимостта за свободните медии за една действаща демокрация американският държавен секретар Антъни Блинкен отбеляза Деня за свобода на медиите. Блинкен говори пред журналисти в Международния пресцентър във Вашингтон.

"Една изпълнена с живот независима преса е крайъгълен камък за всяка здрава демокрация. В центъра е идеята, че информацията е обществено благо – изключително важна за всичко, което правим, за всяко решение, което вземаме. Често ние се доверяваме на медиите да доставя тази информация." 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен наблегна над посланието, че медиите са ключов фактор в обществото: Свободната преса е един от най-ефективните способи, с които разполагаме за напредък в посока човешки права.

Отдадените на журналистиката боравят с факти и задават критични въпроси на властимащите. При тази си своя работа те срещат пречки, някои дори влизат в затвора или умират. Трудности могат да създават както вкопчени във властта лидери, така и останали от някакво тоталитарно минало навици.

Новите технологии дават възможност на свободно мислещи журналисти да продължават работа, но същите тези нови технологии дават нови възможности и на авторитарни правителства да оказват повече натиск. Пример за незачитане правата за свободно изразяване е Русия, където след началото на инвазията в Украйна се стигна до затваряне на медии и цензура.  

"Руснаците, както хората навсякъде по света, имат право да се изразяват свободно, имат право да се събират свободно да постигат общи цели. Те имат правото да упражняват свободата на изразяване, както и гласът им да бъде чут посредством свободни и честни избори. Разбира се, сега самото описание на това, което се случва в Украйна с истинското му име – брутална, непровокирана агресия вместо с оруелското "специална военна операция", всеки, който направи това, е изправен пред риск от 15 години затвор. Това е едно от нещата, които не показват, че тук става дума за уверено в себе си управление", изтъкна Антъни Блинкен, цитиран от БНР.  

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК