България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Битовите потребители плащат повече за ток, борим се срещу зелените технологии

"Цените на снабдяване на производство в момента са нулеви", каза Виктор Минчев

16.05.2024 | 11:12 Редактор: Искра Ангелова

Либерализацията на електроенергийния пазар се отложи с година. Аргументите в пленарната зала бяха, че не сме готови и че така ще се стопира повишаването на цената на тока. Преди дни обаче служебният министър на енергетиката изрази своите притеснения, че заради натрупаният дефицит във Фонда за енергийна сигурност може да доведе до по-висока цена на тока.

"Световният пазар като цяло се изменя енергийно, а ние тук се опитваме да задържим един механизъм на работа, който е от 80-те години на миналия век. Това, което направиха политиците, е едно голямо престъпление, защото излъгаха страшно много хора, излъгаха, че либерализацията не е нужно сега да я вкарваме. Обещаха на миньорите, че ще им запазят доходите и работата. Това, което виждаме в момента, е истинското нещо, което се случва", каза членът на УС на "Свободен енергиен пазар" Виктор Минчев в студиото на "България сутрин".

По думите му свободният пазар се мести и цените там постоянно падат.

"В момента сме в нулевите цени на борсата, а за да успеем да запазим тези пазарни механизми, които бяха досега, се на. Направи се обещание за 1 млрд. лв. - пари, които буквално ги хвърляме на нищо. И второ - в момента на битовите потребители им се вдига цената, тази разлика между пазарите ще се увеличи", подчерта гостът.

Той поясни, че цените на снабдяване на производство в момента са нулеви, защото има свръхпредлагане заради електроцентралите.

"Когато си плащате фактурата, не си плащате само снабдяването, вие си плащате и таксите пренос. Но ако вие минете на свободен пазар със средно притеглена цена от борсата плюс надбавка, което е стандартно в момента, вероятно сметката ви ще падне наполовина спрямо сметката като домашен потребител. Икономиките, които са приели реалността, си трансформират електроенергийната система към зелени технологии. Ние все още се борим политически срещу това", добави Минчев за Bulgaria ON AIR.

Експертът е категоричен, че проблемът е начинът, по който се опитваме да поддържаме ТЕЦ "Марица-изток 2" на максимална мощност.

"Тя не трябва да седи на максимална мощност, ТЕЦ "Марица-изток 2" трябва да бъде пикова централна, която да подкрепя електроенергийната система, когато има нужда. Буквално си горим парите. Този процес на бягане от общия пазар се увеличава, заради което на свободния пазар дупката, която се получава от свръхпроизводството, ще се увеличава. Бизнесите искат да излязат от пазара, да разчитат на собствени сили", каза още той.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.