България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Класацията за свободата на словото не трябва да ни заблуждава

Коментар на Даниел Киряков, Евелина Андреева и Христофор Караджов

04.05.2022 | 08:42 Редактор: Тодор Петров

България се изкачи до 91-во място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници". Страната ни бележи значително подобрение на позицията си.

Експертът по комуникации Даниел Киряков смята, че прогресът ни в класацията се дължи на промяната в политико-обществения живот в страната. 

"Мястото е 91-во, но е резултатът е по-нисък от този в предходната година. В някаква степен медийната среда се е подобрила. Чертата, която включва двете топ групи държави в зеления сектор, е някъде около 50-о място. Доста материали трябва да се публикуват, за да се качим по-напред", коментира той в студиото на "България сутрин".

Северните държави са на първите позиции в класацията, а Киряков посочи, че те имат добре работеща демокрация и доста силни икономики.

"Обикновено се сравняваме с Румъния, но тя отбеляза значителен напредък по демократичните процеси и осъдени техни политици. Северна Македония пък отбеляза изключително голям напредък по това как се прави бизнес", каза още той. 

По думите му фаворитизирането на медиите изкривява пазара и представите. А способността да не налагаш автоцензура ще повиши журналистическата работа и доверието в обществото.

"Когато всички медии се стремят да показват факти и аргументирано мнение, тогава говорим за много по-качества среда и рейтингът се базира на здрави фундаменти, а не на търсене на жълти новини. Тогава обществото ще има друг тип потребност. Изключително важно е обществото да повиши медийната грамотност", подчерта Киряков. 

Експертът по комуникации не смята, че политическата зависимост в медиите може да бъде изкоренена.

Журналистът Евелина Андреева, която е доктор по комуникации и медии, е на мнение, че можем да гледаме на тази класация единствено като на глътка свеж въздух.

"Индикаторите, които са много важни и за които трябва да говорим: има ли в България политическа независимост в редакциите; има ли правна рамка, която дава възможност на журналистите да упражняват професията си, без да има заплаха за тяхната сигурност и семействата им; икономическа свобода - възможност за разпределяне на реклами без фаворитизиране на една или друга медия", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всякo ново НС идва с намерението да промени Закона за радиото и телевизията, но това до момента не се е случило.

"Колегията реагира на това 91-во място с много оптимизъм, но по критериите на "Репортери без граници" точките, които е получила България, се равняват на един проблематичен район", изтъкна Андреева.

Според нея проблемът с автоцензурата при журналистите е много лош симптом, който е трудно изкореним.

Преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет Христофор Караджов призова да не си правим илюзии какво е състоянието на медиите в България.

"Вероятно е факт, че има някакво подобрение след края на ерата "Борисов", но би било рано да се правят заключения в дългосрочна перспектива. Не виждам подобрения относно това да се осветли собствеността на медиите, да се следват стандарти в поведението на журналистите. По време на пандемията имаше твърде много дезинформация, за да бъда оптимист. Можем да се борим с нея с много работа и активно образование на населението как да разпознава дезинформацията", каза той.

Гледайте цялата дискусия във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК