Словакия и Унгария: Няма да подкрепим ембарго върху руския петрол

Двете страни казват, че са твърде зависими от тези доставки и нямат незабавни алтернативи

04.05.2022 | 08:53 Редактор: Здравко Черкезов
Словакия и Унгария: Няма да подкрепим ембарго върху руския петрол

Словакия и Унгария заявиха, че няма да подкрепят санкциите срещу вноса на руски петрол, които Европейският съюз подготвя заради войната в Украйна. Двете страни казват, че са твърде зависими от тези доставки и нямат незабавни алтернативи.

Изпълнителната власт на ЕС, Европейската комисия (ЕК), изготви нови предложения за санкции, които биха могли да включват поетапно въвеждане на ембарго върху руския петрол. Страните членки вероятно ще започнат да ги обсъждат днес, но може да мине известно време, преди мерките да влязат в сила.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел съобщи в Twitter, че Комисията иска да наложи санкции повече руски банки, да се насочи към обвинените в разпространяване на дезинформация за войната и да се "справи с вноса на руски петрол". Не е ясно дали Словакия и Унгария ще се сдобият с правото да получат изключения.

Словашкият министър на икономиката заяви, че единствената рафинерия в страната - Slovnaft, не може веднага да премине от руски суров петрол към друг вид петрол. Промяната на технологията ще отнеме няколко години, каза той.

"Така че със сигурност ще настояваме за освобождаване от санкциите", каза министърът.

Словакия е почти изцяло зависима от руския петрол, който получава по тръбопровода "Дружба" от съветската епоха. Унгария също е силно зависима, въпреки че Германия, друг голям вносител на енергия, заяви, че би могла да се справи, ако ЕС забрани руския петрол, като официални лица все пак отбелязаха, че "това би бил тежък товар за Германия".

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК