Путин към Макрон: Западът да прекрати доставките на оръжие за Украйна

ЕС пренебрегва военните престъпления на украинските силови структури в Донбас, подчертал руският президент

03.05.2022 | 20:14 Редактор: Елеонора Танева
Путин към Макрон: Западът да прекрати доставките на оръжие за Украйна

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили в телефонен разговор ситуацията в Украйна и опасността от глобална продоволствена криза. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Путин е информирал френския си колега за хода на така наречената военна операция за защита на републиките в Донбас, включително за освобождаването на Мариупол и евакуирането на държаните насила от националистите в завода "Азовстал" граждани. 

Путин е подчертал, че Европейският съюз пренебрегва "военните престъпления на украинските силови структури и масирания обстрел срещу градовете и селищата в Донбас, при който загиват мирни жители". Според него Западът би могъл да помогне за прекратяването на тези, по думите му, злодеяния, ако окаже въздействие на киевските власти и прекрати оръжейните доставки в Украйна.

Руският президент е уточнил, че остава отворен за диалог, въпреки че според него украинската страна не е готова за сериозна работа. Според пресслужбата на Кремъл Макрон е изразил безпокойство във връзка с опасността от възникването на глобална продоволствена криза. Путин е отговорил, че ситуацията се усложнява преди всичко от западните санкции, уточнява БНР.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е поискал от руския Владимир Путин да прекрати "опустошителното" нападение над Украйна.

Това заявяват пък в съобщение от Елисейския дворец за днешния телефонен разговор между двамата.

Освен за необходимостта от незабавно примирие Макрон е уведомил Путин, че ще работи за възобновяване износа на украинско зърно през Черно море. Споделил е и притесненията си за Донбас и Мариупол.

Макрон и Путин подновиха преките си контакти след повече от месец прекъсване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК