Борис Джонсън: Не е от значение колко е голямо кучето в борбата, а колко е голяма борбата в кучето

При обстрела над "Азовстал" има загинали жени, Джонсън със силно видеообръщение

03.05.2022 | 17:52 Редактор: Искра Ангелова

Руските войски са започнали атака над металургичния завод "Азовстал" в Мариупол със самолети, танкове и ракети. Това съобщават украинските власти.

В последните три дни, след намесата на ООН, от там бяха изведени повече от 100 души. Други над 200 обаче остават блокирани вътре, а по информация на полка "Азов" две жени са загинали при вчерашните удари.

Според очевидци дим се вижда във всички райони на Мариупол. Има и жертви. Полкът "Азов" призовава за спешно прекратяване на огъня и удължаване на евакуацията на гражданите в безопасни територии под украински контрол. Повече от 200 цивилни все още се крият в завода.

"За да излезете от окупирания Мариупол, трябва да преминете през филтриращи пунктове. Опашките са огромни. Руската армия уби повече от 20 000 местни жители. Много важно сравнение - фашистките войски през двете години на окупация на Мариупол - през 1941-1943 г., убиха десет хиляди местни жители. Това е след две години. Сега имаме повече от 20 000 убити за два месеца. Това е най-жестоката война", заяви кметът на Мариупол Вадим Бойченко.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън направи видеообръщение пред парламента на Украйна. Това се случва за първи път от началото на руската инвазия. Джонсън отново изрази силната си подкрепа към Украйна.

"Украйна ще спечели, Украйна ще е свободна. Украинските войници се борят с енергията и куража на лъвове. Вие доказахте старата поговорка - не е от значение колко е голямо кучето в борбата, а колко е голяма борбата в кучето", заяви Джонсън.

Вчера пък ракетни атаки имаше и в Одеса. Жилищна сграда бе поразена, а 14-годишно момче загина.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди нападенията и заяви, че Русия не си е взела урок от събитията през Втората световна война.

"Никой не чува обяснения или извинения от Москва. Има само тишина. Русия е забравила всички уроци от Втората световна война", подчерта той.

Изказването му идва, след като министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Хитлер също е имал "еврейска кръв" и фактът, че Зеленски е евреин не отрича нацистките елементи в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК