Поредна мистериозна смърт на шеф в "Газпром", Андрей Круковски загина край Сочи

Починал е след падане по туристическа пътека

03.05.2022 | 18:26 Редактор: Ваня Кузманова

Генералният директор на принадлежащия на "Газпром" курорт край Сочи - Андрей Круковски, е загинал след падане по туристическата пътека. 

Андрей Круковски е поредният мениджър на "Газпром", който намира смъртта си през последните месеци. Той е паднал на туристическа пътека край Сочи. От компанията се казва, че е загинал вследствие на наранявания, несъвместими с живота. 

37-годишният Круковски е човекът, който е допринесъл много за развитието на туризма в известния курорт. 

"Той превърна Красная поляна в курорт от световна класа. Всичко тук е свързано с Андрей, с неговата енергия, със стремежа му да прави още по-добро за хората. Такъв ще го запомним завинаги: открит, ентусиазиран, млад, жив, истински", написа Министърът на природните ресурси на Русия Александър Козлов. 

Курортът "Красная поляна" е създаден от руския газов гигант в рамките на подготовката за организираната през 2014 година от Русия Зимна олимпиада. 

През април в апартамента му беше открит трупът на Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на "Газпромбанк", както и телата на съпругата и дъщеря му. Според разследващите той е убил семейството си, след което се е самоубил. 

Подобна е съдбата и на милионера Сергей Протосеня в испански курорт и още няколко свръх богати руснаци. Михаил Уотфорд е първата жертва в този зловещ списък и единственият, който не е намерен мъртъв заедно с близките си. Богатството му е придобито от нефт и газ. А на 28 февруари той беше намерен мъртъв в резиденцията си във Великобритания. 

"Можем да предполагаме, че са се самоубили, защото са фалирали заради наложените санкции. Това са хора, които са свикнали да грабят с шепи богатство, да имат бизнес сделки с хора като Путин", посочи журналистът Ксавие де Джакомони.

Според анализатори мистериозната смърт може да се дължи, както на наложените санкции, така и на сбогуването с финансовите им активи, яхти, вили и хижи на европейска земя. Славата на руските олигарси процъфтява в края на 90-те години, когато разпадането на СССР и появата на пазарна икономика им позволяват да забогатеят, особено в областта на суровините. 

Някои, застават начело на стратегически компании, дори се сближават с ключови държавни фигури. Но от началото на руската инвазия в Украйна, златният век на олигарсите, сякаш започна да залязва.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК