Италия иззе от руски олигарх брониран Mercedes, издържащ на атака с гранати

Моделът е Maybach S650 Guard VR10 и принадлежи на санкционирания Алишер Усманов

31.03.2022 | 16:10 Редактор: Здравко Черкезов
Италия иззе от руски олигарх брониран Mercedes, издържащ на атака с гранати

Италия е конфискувала луксозна бронирана лимузина на стойност 670 хил. долара, принадлежаща на руски олигарх, на когото са наложени санкции, съобщи италианският вестник Corriere della Sera във вторник, цитиран от Business Insider.

Според Corriere della Sera, властите са конфискували черен Mercedes-Maybach S650 Guard VR10, принадлежащ на минния и телекомуникационен магнат Алишер Усманов, по време на акция от преди няколко дни в Сардиния, остров в Средиземно море.

Италианската данъчна полиция потвърди пред The Times във вторник, че автомобилът е сред конфискуваните активи на Усманов. Местният вестник L'Unione Sarda съобщи още, че италианските власти са конфискували имението му в залива Певеро на стойност 17 млн. евро, както и шест от служебните му автомобили. Според L'Unione Sarda конфискуваните му активи в Сардиния възлизат на обща стойност 66 млн. евро, или около 73 млн. долара.

Властите в Сардиния и представителите на Усманов отказаха да потвърдят съобщенията за конфискация.

5-тонният Maybach е на стойност около 600 хил. евро и е оборудван с бронирано покритие и прозорци с дебелина 10 сантиметра, предназначени да издържат на експлозии и картечни атаки, съобщава Corriere della Sera. Според доклад на Mercedes, цитиран от The Times, автомобилът може да издържи на експлозията на две гранати едновременно.

На 28 февруари Европейският съюз наложи санкции на Усманов. В доклад на Съвета на ЕС се казва, че той има "особено тесни връзки" с руския президент Владимир Путин и е смятан за един от неговите "любими олигарси".

Миналата седмица говорител на милиардера, който също е бил обект на санкции от страна на Обединеното кралство и САЩ, заяви пред The Guardian, че той е прехвърлил някои от активите си, включително две имения в Обединеното кралство, в тръстове и вече не ги притежава.

Усманов е петият по богатство човек в Русия, като нетното му състояние се оценява на 18,7 млрд. долара според Bloomberg.

Снимка: Marie-Lan Nguyen / Matti Blume

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК