Петков и Чука подписаха за откриването на ГКПП "Русе – Гюргево – ферибот"

Посещението на премиера започна с над два часа закъснение

29.04.2022 | 15:18 Редактор: Ваня Кузманова

С над два часа закъснение започна посещението на премиера Кирил Петков в Румъния. Премиерът пристигна от Варшава, където беше след посещението си в Украйна.

Още с пристигането си бе подписано Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния за откриването на българо-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт "Русе – Гюргево – ферибот". 

На разговорите в Букурещ основна тема ще бъде сигурността в региона в контекста на войната в Украйна. Премиерът се срещна с румънския си колега Николае Чука, а след това ще има разговор и с президента Клаус Йоханис. Вероятно ще бъдат обсъдени и газовите доставки, след като "Газпром" спря подаването на синьо гориво към България.

Акценти в разговорите ще бъдат още задълбочаване на двустранните отношения, регионалното сътрудничество и реализацията на инфраструктурни и енергийни проекти. Петков е придружаван от вицепремиера Асен Василев, министъра на отбраната Драгомир Заков, на енергетиката Александър Николов и екоминистъра Борислав Сандов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК