Полша отказа да плаща в рубли, Моравецки и Зеленски обвиниха Путин в газов империализъм

В края на месец май Гърция ще се разплати с "Газпром", обяви Мицотакис

28.04.2022 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

Първа реакция на украинския президент, след като Русия спря газовите доставки за Полша и България. Володимир Зеленски определи хода на Москва като изнудване. 

Според него това е пореден опит на Владимир Путин да отслаби Европа, която категорично застава против руската агресия. 

"Русия разглежда не само газа, но и всяка търговия като оръжие. Чака се момент, в който може да се използва една или друга търговска зона за изнудване на европейците политически или за укрепване на руската военна машина, която вижда обединена Европа като мишена", категоричен е Зеленски.

Той предупреди, че колкото по-бързо всички в Европа признаят, че трябва да се прекъсне зависимостта от търговията с Русия, толкова по-бързо ще бъде възможно да се гарантира стабилност на европейските пазари. 

Полският му колега Матеуш Моравецки също заяви, че руският президент използва ресурсите за изнудване. 

"В този случай той искаше да платим в рубли за газ. Не сме се поклонили на това изнудване и няма да платим в рубли", настоя Моравецки.

В реч пред долната камара на парламента той обвини Русия в "газов империализъм" и в опит да атакува европейската икономика чрез инфлационни мерки. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също определи действията на "Газпром" като шантаж, а според евродепутати Руската федерация цели да отслаби и разцепи ЕС. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който вчера обеща помощ на България за газа, обяви, че в края на месец май Гърция ще се разплати с "Газпром".  Това първоначално бе разчетено като съгласие разплащането да стане с рубли по схемата на Москва, впоследствие обаче министърът на енергетиката Костас Скрекас обяви, че ще се извърши по начин, който няма да наруши санкциите на ЕС срещу Русия.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК