Най-тъжният Великден: Убити в Луганск, Зеленски готов да напусне мирните преговори

Украинският президент поиска отново лична среща с Путин

24.04.2022 | 14:07 Редактор: Искра Ангелова

Разнопосочна информация за българския консул в Мелитопол. Снощи кметът на завладяния още в началото на войната град заяви, че руски военни са отвлекли Сергей Желев. По-късно от българското министерство на външните работи съобщиха, че той не е отвлечен и е в безопасност в дома си. 

Кметът на Мелитопол Иван Федоров заяви, че руски военни са похитили повече от 50 градоначалници в цялата страна. Самият Федоров беше отвлечен за няколко седмици от руснаците. А най-тъжният Великден отбелязва Украйна. На 60-ия ден от войната и навръх Възкресение Христово загинаха 8 души в Луганск.

Осем станаха жертвите на жестокия обстрел над Одеса навръх Великден. В черноморския град беше поразена 15-етажна жилищна сграда, сред жертвите е и 3-месечно бебе. 

Традиционното обръщение на украинския президент започна с камбанен звън.

"На Великден молим Бог за голяма благодат, за да сбъднем нашата велика мечта - това е още един Велик ден - денят, в който ще настъпи мир в Украйна. А с него - вечна хармония и просперитет. С вяра и увереност поздравявам всички вас за празника", заяви Зеленски.

По-късно Киев отправи ултиматум към Москва за мирните преговори. Зеленски поиска отново лична среща с руския президент и заяви, че е готов на каквато и да било размяна с Русия, само за да останат живи украинските бойци в Мариупол и останалите цивилните.

"Ако бъдат унищожени нашите хора в Мариупол и ако бъде обявен референдум, псевдореферендум за нови псевдорепублики, Украйна ще се оттегли от каквито и да било преговори", отсече украинският президент

Потенциалните псевдорепублики, които Зеленски има предвид, са Херсонска и Запорожска област. 

Тази година заради войната и възможни провокации, освен вечерния час, вярващите в Украйна бяха помолени да не ходят в храмовете, а да се присъединят към службите онлайн. Точно в 07:30ч. сутринта започна излъчването от патриаршеската катедрала "Възкресение Христово" в Киев. Вселенският патриарх Вартоломей поздрави за Великден християните и призова за незабавно прекратяване на войната. 

На другия полюс беше литургията за празника в Москва - на богослужение за Великден присъства руският президент Владимир Путин. До него беше кметът на Москва.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК