Оплакваме се от цените... А какво да кажат в Германия?

Производствените цени са нараснали така силно, както никога от 1949 година насам

22.04.2022 | 11:46 Редактор: Жаклина Иванова
Оплакваме се от цените... А какво да кажат в Германия?

През март производствените цени в Германия са нараснали така силно, както никога от 1949 година насам. Потребителите неизбежно ще трябва да плащат повече не само за горивата, а и за много други неща.

След избухването на войната в Украйна германските фирми вдигат цените с рекордно темпо. Производствените цени са се увеличили през март средно с 30,9% в сравнение с март 2021 година.

През февруари увеличението все още е било 25,9%. "Актуалните данни отразяват първите ефекти от войната в Украйна", констатират статистиците.

Новините определено са лоши за потребителите, които би трябвало да се настроят за трайно високи увеличения. Експертите смятат, че търговията ще прехвърли по-голямата част от повишените разходи върху крайните потребители, пише DW.

Производствените цени се смятат за важен предварителен индикатор за развитието на потребителските цени. Те обичайно не се натъкват на голям медиен интерес, поради което често ги определят и като "скрита инфлация". В момента инфлацията в Германия е 7,3% – толкова висока, колкото не е била от 1981 година насам.

Основната причина за повишените производствени цени е развитието в цените на горивата. През март енергийните цени са били с 84% по-високи, отколкото година по-рано. Земният газ е бил с цели 145% по-скъп, нафтата за отопление – със 131%/. Ако се игнорира ръстът при горивата, увеличението на производствените цени е с 14% за една година.

При хранителните продукти увеличението е относително умерено – 12,2 на сто спрямо март миналата година. Но пък цените на някои отделни стоки са нараснали неимоверно.

Особено много са се увеличили цените на растителните масла - със 72,3% за една година - само за месец олиото е поскъпнало с 25,6%. А цените на маслото са се увеличили с 56% спрямо март миналата година. Телешкото месо е поскъпнало с 31,3%, свинското – с 12 на сто.

Кафето пък е поскъпнало с 20,5% - това е поредният ръст в цената на любимата напитка на германците. В много други сфери също се откроява значително увеличение на производствените цени.

Очаквате ли нов скок в цените на стоките и услугите?

Да, ще продължат да поскъпват - без значение е с основание или не
84%
Не, ще се стабилизират, но и в момента всичко е много скъпо.
7%
Стига с тези цени, българинът знае само да се оплаква! Намерете начин да изкарвате повече пари
7%
Имам достатъчно стабилен доход, за да не ме вълнуват цените.
2%
Общо 245 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК