Хонконг облекчи мерките срещу Ковид-19: Отвори "Дисниленд", музеите и ресторантите

Градът съобщи за 603 предадени инфекции, което представлява спад с над 99% от пика през март

21.04.2022 | 23:44 Редактор: Теодора Патронова
Хонконг облекчи мерките срещу Ковид-19: Отвори

Хонконг облекчи днес ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, като отново отвори увеселителния парк "Дисниленд" и музеите и разреши на ресторантите да работят и вечер. Това стана възможно, след като се появиха признаци, че петата вълна от пандемията вече отшумява, съобщи Асошиейтед прес.

Ентусиазирани посетители се втурнаха в "Дисниленд" в момента, в който вратите на парка бяха отворени, след тримесечно прекъсване на работата му.

Популярните увеселителни паркове в Хонконг трябваше да затворят през януари, след като в града се появи петата вълна на коронавируса. Близо 1,2 милиона души в града с население от 7,4 милиона бяха заразени за по-малко от четири месеца. Близо 9000 души починаха от заболяването.

Градът беше изненадан от рязкото покачване на инфекциите, породено от силно заразния Омикрон вариант, а болниците бяха претоварени. По време на пика на разпространението на заразата телата на починали от коронавирус трябваше да се съхраняват в хладилни контейнери, защото моргите не успяваха да се справят с натоварването. 

Облекчаването на ограниченията влезе в сила, след като властите признаха, че хората започват да се ядосват от мерките и че трябва да се постигне баланс между борбата с коронавируса и връщането към нормалния живот. 

Облекчаването на мерките преди случаите в Хонконг да се сведат до нула бележи промяна в предишната стратегия на града, който се придържаше към политиката на нулева толерантност към всякакви огнища на заболяването, практикувана в континентален Китай.

Преди властите не проявяваха склонност да облекчат мерките, докато не стане ясно, че огнищата в града са потушени, съобщи БТА.

 Днес Хонконг съобщи за 603 местно предадени инфекции, което представлява спад с над 99 процента от пика през март, когато те надхвърляха 30 000. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК