Роб Бауер в Ново село: Ако руснаците пресекат територия на Алианса, ние ще отговорим

Към момента за участие на български военнослужещи в бойни действия изобщо не се говори, уточни началникът на Сухопътните сили

21.04.2022 | 19:06 Редактор: Елеонора Танева

Демонстрации на многонационалната бойна група, на която страната ни е домакин, се проведоха на полигон "Ново село". В учението участват български и американски военни. На демонстрациите присъства и председателят на Военния комитет на НАТО - адмирал Роб Бауер.

Над 200 български и американски военнослужещи участваха в учението. По сценарий, наш обект беше завладян от противникова сила. 

"Като тактически маньовър беше демонстрирано провеждане на контраатака от собствените сили. Противникът беше отблъснат и целостта на отбраната беше възстановена", обясни подполковник Велин Кехайов.

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер потвърди, че в момента има 8 бойни групи от Балтийско до Черно море, като една от тях е българска. Според Бауер войната в Украйна е изключително голяма заплаха за Алианса.

"Без съмнение тази инвазия е най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Европа е свидетел на разрушения на разселване на хора в мащаби, невиждани и в най-мрачните дни на миналия век. Започна нова ера за НАТО и това изисква от нас да бъдем по-единни от всякога. Има една червена линия и това е територията на НАТО. Ако руснаците пресекат, която и да е територия на Алианса, тогава ние ще отговорим", категоричен беше Роб Бауер.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов напомни, че страната ни е в процес на сформиране на голяма многонационална група. А преговори се водят с военните в Италия. Очаква се да завършат до месец. Групата ще бъде под българско командване.

"Ако това се случи, италианският контингент ще бъде настанен тук и ще продължим подготовката по асемблирането на тази група. Към нея ще има придадено и българско формирование", уточни адмирал Евтим Евтимов.

Българските войски няма да се включват в подкрепа на украинските сили, потвърдиха от българското командване.

"Към момента за участие на български военнослужещи в бойни действия изобщо не се говори. Няма планове, никой не го предвижда, нито в национално, нито в коалиционен формат. Така че не, нямаме намерение да участваме в бойни действия", категоричен беше началникът на Сухопътните сили генерал-майор Михаил Попов.

Ученията на многонационалните сили в България ще продължат по план, съобщиха още военните. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
minyor.pernik_2020
преди 2 години
леле стах омазахте се в афганистан ,*** си тръгнахте, а сега се правите на мъже Сигнализирай за неуместен коментар