Момичето с червеното палто от "Списъкът на Шиндлер" сега помага на украински бежанци

Оливия Домбровска не приема работата си на доброволец като мисия, а като най-правилното в този момент

19.04.2022 | 19:27 Редактор: Теодора Патронова

Момичето с червеното палто от най-запомнящата се сцена от филма "Списъкът на Шиндлер" днес помага на украинските бежанци, потърсили убежище в Полша. 

Образът на малкото момиче е изигран от Оливия Домбровска и е символ на надеждата за хилядите, обречени да отидат в лагерите на смъртта. 30 години по-късно Оливия е млада жена, която вдъхва надежда на бягащите от войната в Украйна.

"Аз само искам да помогна на колкото се може повече хора. Помагам им да си намерят сигурно място, работа, училище за децата, медицинска помощ", разказа Оливия.

С насълзени очи тя признава, че човек, който не е виждал лицата на тези хора, не може да си представи ужаса в очите им.

"Спомням си всяко едно лице, всяка една история и всяка е сърцераздирателна. Особено децата, те са най-невинните жертви на войната. Спомням си историята на брат и сестра, които отидоха до границата сами без родители, защото те трябвало да останат в Киев, бяха толкова травматизирани", разказа още Оливия.

Домбровска не приема работата си на доброволец като мисия, а като най-правилното нещо в този момент.

"Аз съм емоционална, защото тези истории ме докосват много дълбоко. И ето за това аз продължавам да им помагам и няма да спра, докато войната не свърши", подчертава Оливия.

Казва, че не се страхува въпреки че на около 20 км от границата е имало бомби.

"Руснаците не могат да ни изплашат. Аз, както и други доброволци, няма да спрем да помагаме на бежанците", изтъкна Оливия.

Не се смята за съвременния Шиндлер. 

"Трудно е да се сравняват тези две ситуации. Всяка война е различна и всяка има жертви. Аз не съм важна в случая, ако мога да използвам символа на момичето червеното палто, за да помагам на бежанците, добре, но аз не съм герой като помагам на украинците", коментира Домбровска.

На 11 години гледа "Списъкът на Шиндлер".

"Аз наруших правилото. Спилбърг е казал на моите родители да го гледам след като навърша 18, но когато те бяха навън, аз гледах филма и бях шокирана и изплашена. До тогава не съм знаела, че може да има такава жестокост", разказва тя.

Въпреки трудностите Оливия е решена да продължи да помага.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК