Русия превзе убежището на "Азов" в Мариупол, опитва да преначертае Източна Украйна

Москва призова защитниците на града да свалят оръжията си

19.04.2022 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Втората фаза на войната в Украйна започна - изминаха първите 15 часа от началото на предизвестената от седмици руска офанзива в Донбас. Руската хватка над Мариупол вече е в сърцето на защитата на града - сепаратистки бойци, подкрепяни от руските сили, щурмуват стоманодобивния завод "Азовстал".

Дойде и нов ултиматум - Русия призова защитниците на града да свалят оръжията си.

Експлозии отекнаха по всички фронтови линии в Украйна. В късните часове на 54-ия ден от войната властите в Киев бяха единодушни - започва руската офанзива в Донбас.

"Можем да кажем, че руските сили започнаха битката за Донбас, за която се подготвят от много време. Голяма част от руската армия в момента е концентрирана върху тази офанзива. Украинците ще се борят, за да се защитят, независимо колко руски войски са изпратени там", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Москва опита да пробие отбраната в Донецк, Луганск и Харков.

Информацията за руски въздушни удари в Източна Украйна беше потвърдена и от Москва. Кремъл съобщи, че са били поразени 13 украински позиции в части от Донбас, включително ключовия град Славянск. Москва твърди и че украинските сили са ударили село близо до границата на Русия.

За същински Ад говори губернаторът на Луганска област. Хиляда цивилни са хванати в капан в мариуполския стоманодобивен завод "Азовстал" - сърцето на украинската съпротива и убежището на полка "Азов". Под завода има бункери и тунели, които служат за убежище.

Превземането на целия град би било голяма стратегическа победа за Русия, осигурявайки ѝ контрол над огромна част от Южна и Източна Украйна.

"Около 40 000 цивилни са били депортирани насила в Русия или в контролирани от руснаците територии в Украйна", коментира кметът на Мариупол Вадим Бойченко.

За трети пореден ден няма хуманитарни коридори, защото няма споразумение с Русия. Вашингтон смята, че Русия прави опит да преначертае Източна Украйна.

"Продължаваме да наблюдаваме концентрацията на руските въздушни удари и артилерия в Донбас и на юг, особено около и в Мариупол", поясни говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Експерти описват разликите сега и с предишните два месеца военни действия. Оттук нататък на руските военни вероятно ще е по-лесно заради различния терен, ще могат да маневрират, без да им се устройват толкова засади.

"По време на офанзивата срещу Киев руснаците напредваха по два пътя към столицата, но заради блатистата и гориста местност те не успяха да стигнат далеч. А сега ще видим битка в доста открита местност, на много широка територия, с по-малки градове", подчерта анализаторът Джак Уотлинг.

А въпреки че Западът беше категоричен, че зверствата в Буча са геноцид, руският президент Владимир Путин награди "64-та мотострелкова бригада" - сочена от Украйна като отговорна за убийствата, с почетната титла "Гвардейска". Отличието е за защита на "Родината и държавните интереси", като е похвалил "масовия героизъм и храброст".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
georgi
преди 2 години
Поручик Галицин,зачем нас чужая земля? Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Поручик Галицин
преди 2 години
Пишете чисти глупости. РА гони фашистите от Донбас, който е населен с руснаци. Помагат им милициите на ЛНР и ДНР Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Е как ще бъдат разбити ти явно не гледаш новините Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 16
Геро
преди 2 години
Руските фашисти скоро ще бъдат разбити. Слава на Украйна, защитник на Европа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 3
Узунов
преди 2 години
Незнам дали си давате сметка но Мариупол беше пазен от около 30 000 азовци, англичани, американци, французи и тн., но оначе Улрайна са дали само 1000 жертви. Целта ми е да не вярвате на медиите, това е безумие, което се случва. Сигнализирай за неуместен коментар