Лавров отговори Русия ще използва ли ядрено оръжие, Ад в Луганск

Втората фаза на войната започна

19.04.2022 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Втората фаза на войната в Украйна започна - предизвестената от седмици руска офанзива в Донбас е началото на най-важния етап от войната. Руската хватка над Мариупол вече е в сърцето на защитата на града. Сепаратистки бойци, подкрепяни от руските сили, щурмуваха стоманодобивния завод "Азовстал". Дойде и нов ултиматум - Русия призова защитниците на града да свалят оръжията си.

Експлозии отекнаха по цялата източна фронтова линия - Русия се опитва да пробие отбраната на Украйна в областите Харков, Донецк и Луганск. В късните часове на 54-ия ден от войната властите в Киев бяха единодушни - започва руската офанзива в Донбас.

"Можем да кажем, че руските сили започнаха битката за Донбас, за която се подготвят от много време. Украинците ще се борят, за да се защитят, независимо колко руски войски са изпратени там", заяви президентът Володимир Зеленски.

Новата фаза обяви и Русия. Кремъл твърди и че украинските сили са ударили село близо до границата на Русия.

"Ние целим пълното освобождаване на Донецката и Луганската народна република. На този етап Русия не планира да използва ядрено оръжие", коментира външният министър на Русия Сергей Лавров.

В интервю за индийска телевизия той представи като жест на добра воля изтеглянето в края на март на руските войски от районите на Киев и Чернигов, но Украйна не го оценила и затова им отвърнала с инсценировката в Буча. За сметка на това вчера руският президент награди бригадата, действала там, за героизма им.

За същински ад говори губернаторът на Луганска област. Там е и първият град, попаднал под руски контрол от началото на новата офанзива - Кремина с население от 18 000 души.

"Кремина е под контрола на руските "орки. Украинските сили са изправени пред "трудно изпитание". Властите се опитват да организират евакуацията на около 70 хиляди души. Но за трети ден няма договорени хуманитарни коридори", подчерта губернаторът на Луганск Серий Хайдай.

Хиляда цивилни са хванати в капан в мариуполския стоманодобивен завод "Азовстал" - сърцето на украинската съпротива и убежището на полка Азов. Под завода има бункери и тунели, които служат за убежище.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
АКО РУСИЯ Е НЕКАДЪРН
преди 2 години
АКО РУСИЯ Е НЕКАДЪРНА КАТО 1-ВИЯ ПЪТ И НЕ ПРЕВЗЕМЕ ЦЯЛАТА ЛУГАНСКА ОБЛАСТ, ТО РУСНАЦИТЕ СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ТА ДА ПОБЕДЯТ.ЛАВРОВ: "На този етап Русия не планира да използва ядрено оръжие"- НАС НИ МИСЛИ ЗА БАЛАМИ, ТА НЕ РАЗБИРАМЕ КАКВО ОЗНАЧАВА В СЪЩНОСТ ТОВА: (".... НА ТОЗИ ЕТАП....."). Сигнализирай за неуместен коментар