Нови мощни руски атаки в Харков, Киев съобщи за още цивилни жертви

Украинските войници в Мариупол се противопоставиха на руския ултиматум да се предадат

17.04.2022 | 19:04 Редактор: Жаклина Иванова

Битката за Мариупол продължава. Украинските войници в пристанищния град се противопоставиха на руския ултиматум да се предадат. Нови руски атаки срещу Харков. Съобщава се за най-малко 5 загинали и 13 ранени.

Няколко часа след изтичането на ултиматума "да се предадат или умрат" украинските войници в Мариупол не дават признаци за капитулация. Те продължават да удържат позициите си в металургичния завод "Азовстал", докато Москва твърди, че вече контролира почти напълно пристанищния град.

"Цялата градска зона на Мариупол беше напълно разчистена от нацистите. Остатъкът от украинските бойци се намира в завод "Азовстал". Единственият начин да спасят живота си е да свалят оръжие и да се предадат", каза главният говорител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Превземането на Маруипол е основна цел за Русия от началото на войната, тъй като пристанищният град свързва по суша Донбас с Крим.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи ситуацията в града като "нечовешка" и призова съюзниците да предоставят оръжия, за да спасят града от руските сили. Отправи и предупреждение към Кремъл.

"Елиминирането на нашите войски, на нашите хора в Мариупол, ще сложи край на всякакви преговори", посочи Зеленски.

Украинските власти отново съобщават за атаки с цивилни жертви в Харков. При обстрела са поразени жилищни сгради, последвал е пожар на много места. Из целия град има разпръснати отломки, разказват очевидци.

Нападенията срещу Харков зачестиха, след като Русия се изтегли от района на столицата Киев и съсредоточи силите си в Източна Украйна.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК