Ожесточена битка за Мариупол, Кличко предупреди - още е рано да се връщате в Киев

Зеленски призна, че ситуацията в пристанищния град е "изключително тежка"

17.04.2022 | 14:02 Редактор: Елеонора Танева

Битката за Мариупол навлиза в своя финален етап. Русия заяви, че ще пощади живота на украинските бойци в града, ако се предадат. 

След 6 седмици тежки сражения Русия изглежда напът да поеме напълно контрола над стратегически важния Мариупол. Москва даде прозорец от няколко часа на украинските бойци да свалят оръжие и да предадат града, който ще свърже Донбас с Крим. 

Украинските военни са се барикадирали в металургичния завод "Азовстал" - нямат вода и храна. Президентът на страната Володимир Зеленски призна, че ситуацията е "изключително тежка", но не даде сигнал, че пристанищният град може да падне. Отправи и предупреждение към Москва.

"Елиминирането на нашите войски, на нашите хора в Мариупол ще сложи край на всякакви преговори", заяви украинският президент.

Въпреки твърденията на Русия, че офанзивата ѝ ще се съсредоточи върху източната част на страната, потопяването на ракетния крайцер "Москва", доведе до нови нападения срещу цели в столицата Киев и в Западна Украйна.

"В района на Одеса руските сили за противовъздушна отбрана свалиха украински военен товарен самолет, който трябваше да достави голяма пратка оръжия, изпратени на Украйна от западните държави", уточни говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Кметът на Киев призова хората, които са напуснали столицата, да не се завръщат все още. В Харков продължаващия руски обстрел превръща града в руини. Все повече хора се опитват да избягат на запад.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК