Русия: Повече от 6800 наемници от 63 държави се бият за Украйна

Най-много са поляците - 1717 души

17.04.2022 | 12:59 Редактор: Елеонора Танева
Русия: Повече от 6800 наемници от 63 държави се бият за Украйна

Над 6800 чуждестранни наемници от 63 държави са били вербувани от Киев от началото на специалната операция, каза пред репортери в неделя руският военен говорител Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. Според него повечето наемници са дошли от Полша – 1717 души.

"Около 1500 наемници са пристигнали от САЩ, Канада и Румъния. От Обединеното кралство и Грузия до 300 души от всяка. 193 души пристигнаха от контролираните от Турция райони на Сирийската арабска република", добави той.

Руската армия е унищожила до момента 1035 чуждестранни наемници и в момента броят им възлиза на 4877 души. "Още 912 наемници отказаха да участват във военни действия и избягаха от страната“, каза Конашенков.

Той припомни, че чуждестранните наемници нямат статут на бойци по международното хуманитарно право.

"Те дойдоха в Украйна, за да печелят, като убиват славяни. Затова най-хубавото, което ги очаква, е наказателна отговорност и дълги години затвор", каза Конашенков, цитиран от БГНЕС.

Около 400 чуждестранни наемници, повечето от тях от Европа и Канада, са обкръжени с украинска групировка в завода "Азовстал" в Мариупол. Повечето от тях са граждани на европейски държави, както и на Канада, каза Конашенков. По-рано военното ведомство съобщи, че радиовръзката между екстремистите в Мариупол е била на шест чужди езика. „В случай на по-нататъшна съпротива всички те ще бъдат унищожени“, подчерта генералът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК