Суперяхти на приближени на Путин плават въпреки санкциите, намират пристан в Турция

Плавателният съд на алуминиевия милиардер Олег Дерипаска пусна котва в Гючек

17.04.2022 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева
Суперяхти на приближени на Путин плават въпреки санкциите, намират пристан в Турция

Суперяхтата Clio на руския алуминиев милиардер Олег Дерипаска отново е в движение, след като беше закотвена край Малдивите. Неговите връзки с Владимир Путин го поставиха в списъците със санкции, но явно това не му попречи да закотви плавателния съд за 65 млн. долара в Гючек, Турция.

Според данни за плавателните съдове, анализирани от Bloomberg News, "Clio" е хвърлила котва в турския курорт в събота. 239-метровата яхта се намираше в Индийския океан поне от два месеца.

Дерипаска попадна под санкциите на ЕС в същия ден, в който блокът се насочи към пълнолетните дъщери на Путин. САЩ и ЕС наложиха санкции на магнати и на лица, обвинени, че са дали възможност на Москва да води война в Украйна, информира Bloomberg TV Bulgaria.

Близо дузина яхти вече са конфискувани - италианските власти арестуваха суперяхта на стойност 530 млн. евро, собственост на руския милиардер Андрей Мелниченко. Испания конфискува "Tango" на Виктор Векселберг на стойност 90 млн. долара, както и "Crescent" на стойност 600 млн. долара, за която се смята, че принадлежи на Игор Сечин, ръководител на базираната в Москва петролна компания "Роснефт".

Според компанията за космически анализи и данни Spire Global Inc. действията на САЩ и техните съюзници са разпръснали руските яхти към места, които се възприемат като по-малко вероятни за конфискуване на плавателни съдове за развлечение, включително части от Близкия изток и Карибския басейн. Мегаяхтите, притежавани от руснаци, съставляват до 10% от световния флот, според наблюдателя на индустрията The Super Yacht Group.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК