Отчаян ход: Съпругата на Медведчук търси шанс за освобождаването му чрез Борис Джонъсн

Тя призова роднините на заловени от Русия британски военнопленници да поискат от премиера си размяна за приближения на Путин

16.04.2022 | 15:31 Редактор: Елеонора Танева
Отчаян ход: Съпругата на Медведчук търси шанс за освобождаването му чрез Борис Джонъсн

Оксана Марченко, съпругата на задържания в Украйна ръководител на политическия съвет на партия "Опозиционна платформа - За живота" Виктор Медведчук, се обърна към роднините и приятелите на британските граждани Ейдън Еслин и Шон Пинер, които бяха заловени от руските въоръжени сили и ДНР, призовавайки ги да поискат от премиера Борис Джонсън тяхната размяна със съпруга й.

"Апелирам към семейството и приятелите на Ейдън Аслин и Шон Пинър – Айслан Анджелин, Нютън и Шанън Ууд, Дерби и Евън Пинър. Във вашите правомощия е да помолите министър-председателя на вашата страна Борис Джонсън да повлияе на украинското ръководство и да постигнем освобождаването на Ейдън и Шон, като ги заменим с украинския опозиционен политик, задържан от киевските власти, моя съпруг Виктор Медведчук", каза тя в широко разпространено видео съобщение.

Руското МВнР очаква, че британското ръководство няма да се поколебае да отговори на искането на съпругата на Виктор Медведчук за размяната му с пленените британски граждани Ейдън Еслин и Шон Пинер, заявиха във ведомството, цитирани от БГНЕС.

Преди това Марченко се обърна публично към турския президент Тайип Ердоган с молба да съдейства за освобождаването на съпруга ѝ.

Във вторник украинският президент Владимир Зеленски обяви ареста на Медведчук и публикува снимки на мъж в белезници, който приличаше на него. В същото време Зеленски предложи да го размени за украински военнопленници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК