Заловеният кум на Путин: Кой е Виктор Медведчук?

Соченият за "сивия кардинал" на руския президент е лидер на "Опозиционна платформа - За живот"

13.04.2022 | 18:48 Редактор: Здравко Черкезов

Киев предложи размяна между Виктор Медведчук - близък до Путин украински политик, и украински военнопленници. Предложението идва след като украинските власти съобщиха, че са заловили съюзника на руския президент в страната. Кой е соченият за "сивия кардинал" на Путин?

Снимката на задържания Медведчук обиколи всички украински медии и социални мрежи, а информацията за залавянето първи публикува украинският президент Володимир Зеленски. При какви обстоятелства  се е случило залавянето на влиятелния политик, който има и почти роднински връзки с Путин, все още не е ясно.

Медведчук често е наричан кум на Путин и от западни, и от руски медии. Руският президент пък е кръстник е на най-малката му дъщеря. 

"Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за нашите синове и дъщери, които в момента са в плен в Русия", заяви украинският президент.

Кремъл изрази съмнения за достоверността на снимката. А после се разграничи от милиардера. Отхвърли и възможността за размяна, която предложи Зеленски.

"Относно размяната, за която се говори с такъв плам, ентусиазъм от различни фигури в Киев: Медведчук не е гражданин на Русия. Няма нищо общо със специалната военна операция. Той е чуждестранен политик. Изобщо не знаем дали самият той иска руско участие в разрешаването на тази отвратителна ситуация", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Медведчук, който е лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот", беше под домашен арест от миналата година, след като властите го обвиниха в държавна измяна. Описван е като "сив кардинал" и "принц на мрака". Съпругата на Медведчук, известна водеща в Украйна – Оксана Марченко, обаче настоя за незабавното му освобождение. 

"Виктор Владимирович не е нарушил никакви закони и не е напуснал страната. Той винаги се е застъпвал за мир, диалог и хармония в Украйна. Няма съмнение, че съпругът ми е преследван по политически причини. Животът му трябва да е в безопасност", подчерта Марченко.

Твърди се и че е експлоатирал природните ресурси на окупирания от Русия Крим. Притежаваше и проруски телевизии, които бяха спрени. Подкрепяше и сваления проруски президент Виктор Янукович.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК