Няма да гледат предложенията за даване на оръжия на Украйна и тази седмица

Заседанието на външната комисия бе отменено поради "законова несъвместимост" на проекторешенията

13.04.2022 | 15:20 Редактор: Здравко Черкезов
Няма да гледат предложенията за даване на оръжия на Украйна и тази седмица

Заседанието на парламентарната комисия по външна политика е отменено. Това съобщи председателят на комисията Венцислава Любенова ("Продължаваме промяната") пред журналисти в парламента.

Според предвидения дневен ред, комисията трябваше да разгледа днес две проекторешения за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна - едното, внесено от ГЕРБ-СДС, другото - от "Демократична България".

Любенова обясни, че една от причините за отмяна на заседанието е законова несъвместимост на предложените проекторешения. Помолила съм вносителите да разгледат проектите, защото не са изчистени законово, допълни тя.

Доколкото ме информираха колегите от правна комисия, тъй като става въпрос за държавна собственост, движимо имущество, ще изпаднем в законова несъстоятелност да приемем нещо, което не можем да изпълним, тъй като трябва да бъдат разгледани още допълнително три закона, каза председателят на външната комисия. Тя уточни, че единият от законите е за държавната собственост.

Другият въпрос, който трябва да бъде разгледан, е да бъде малко по-широка рамката на самата помощ, каза Венцислава Любенова. Според нея трябва да погледнат по-всеобхватно, а не да се концентрират само върху военна помощ. Като говорим за помощ за Украйна, трябва да отбележим хуманитарна, военно-техническа, също така за бежанците, също така и икономическите санкции, коментира тя, цитирана от БТА. Любенова отбеляза, че в момента у нас са настанени над 26 хиляди украински бежанци.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК