Радев: Международно разследване да определи дали в Мариупол е използвано химическо оръжие

"Намесата на НАТО в Украйна крие огромният риск от трета световна война", изтъкна президентът

12.04.2022 | 21:33 Редактор: Теодора Патронова
Радев: Международно разследване да определи дали в Мариупол е използвано химическо оръжие

От Лисабон, където е на официално посещение, президентът Румен Радев се обяви за международно разследване, което да установи дали в Мариупол е било използвано химическо оръжие, но се изказа предпазливо по отношение на евентуална намеса на НАТО.

"Това е изключително деликатен въпрос! Вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Aлианса, ясни изявления и на президента Байдън и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромният риск от трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт", изтъкна президентът.

Прекратяването на войната в Украйна е в интерес не само на гражданите на Русия и Украйна, а на цяла Европа, подчертаха двамата президенти. Те призоваха за спиране на войната и възстановяване на мира и обединяване на усилията на международната общност за постигането на тази цел. "Трябва възможно най-скоро да проведем дебата за бъдещата архитектура на сигурността в Европа", призова още Румен Радев и открои вторичните последствия от войната, сред които потенциални проблеми с енергийните доставки и продоволствената сигурност, които могат да се окажат фактори, забавящи растежа.

Последиците от войната в Украйна и евроинтеграцията на страните от Западните Балкани бяха част от темите, които президентът Румен Радев обсъди с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза.

Плановете за възстановяване и устойчивост не трябва да се възприемат само като финансова подкрепа в кризата, а  като възможност за модернизация на страните от Европейския съюз. Около това становище се обединиха президентът Румен Радев и португалският му колега Марсело Ребело де Соуза. 

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК