Бивш съветник на Путин: Ако се пращат оръжия в Украйна, ще бъдат поразени и цели в Европа

Караганов смята, че няма да има смяна на лидерството в Русия

09.04.2022 | 15:24 Редактор: Ваня Кузманова
Бивш съветник на Путин: Ако се пращат оръжия в Украйна, ще бъдат поразени и цели в Европа

В интервю пред в."Кориере дела сера" бившият съветник на Елцин и Путин Сергей Караганов твърди, че става все по-вероятна ескалация на войната. 

"Американците и техните партньори от НАТО продължават да пращат оръжия на Украйна. Ако продължава така, ще бъдат поразени цели в Европа, за да се прекъснат линиите за комуникация".

Караганов, който все още е близък приятел на руския президент, е категоричен пред италианското издание, че се наблюдавало "увеличаване на неонацизма в Украйна, че тя ставала като Германия през 1936-37 г., и затова войната била неизбежна. 

На въпрос на вестника как може да се нарече Украйна нацистка, след като има президент евреин, Караганов отговаря, че "нацизмът не е само да бъдеш срещу евреите, а и "надмощие на една нация над друга, унижаване на други нации". 

Според руския политически и военен експерт било грешка навремето допускането на страните от Централна и Източна Европа в НАТО, защото Русия тогава била бедна. 

Караганов смята, че няма да има смяна на лидерството в Русия, защото "водим война за преживяване срещу Запада, в която хората се обединяват около лидера. В Съединените щати никой не плати за войната в Ирак, така че имаме съмнения за демокрацията".

Бившият съветник на Путин говори и за "западна експанзия в действие, както и за русофобия, наподобяваща антисемитизма между двете войни".

"Станахме свидетели на визии и структурни проблеми в западните общества, затова Кремъл реши да удари пръв. Между другото, тази военна операция ще бъде използвана за реновиране на руското общество – ще стане по-войнствено настроено, изтласквайки вън от елита непатриотичните елемент".

"Повечето от инструкциите за нас са нелегитимни и едностранни, заплашват Русия и Източна Европа. Алчността и глупостта на американците и късогледството на европейците ни разкриха, че тези актьори не искат справедлив мир. Трябва да коригираме техните грешки", убеден е Караганов.

За него демилитаризиране означава "унищожаване на украинските части, което става. Ако на Украйна се помага, това удължава агонията ѝ".

Караганов допълва, че Русия е започнала войната, но че сега е на същия терен на Запада.

Политологът признава, че Русия ще бъде по-зависима от Китай и че не го е страх да стане негова пешка, пише "24 часа".

"Ние ще спечелим, защото руснаците печелят винаги. Но ще загубим много, ще загубим хора, ресурси, ще обеднеем. Готови сме да се жертваме , за да построим по-справедлива международна система. Искаме да изградим Крепост Русия,за да се защитим от хаоса, дори с риска да станем по-бедни.И хаосът може да залее Европа, ако тя не реагира на базата на интересите си. Това, което прави в момента, е самоубийствено", допълва бившият съветник на Путин.

Снимка: БГНЕС

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 3
ЛУ
преди 2 години
Големи сте разбирачи, само как не виждате, че в момента Русия води война точно с НАТО и сме в началото на 3та световна, която ще се води в различен формат от предишните две. Европа умира, САЩ също, започна новия световен ред! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Путин ке умре и ще се върне 1956 година - ще се окаже, че е имало култ към личността.В своя доклад от 25.02.1956 Никита Хрушчов разобличава Сталиновите престъпления спрямо народа и Партията, като го обвинява главно в това, че се е самозабравил и приживе, със средствата на властта си, се е превърнал в идол за масите, концентрирайки всички обществени структури около собственото си его. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 6
Логично
преди 2 години
Глупости. Русия не може да си позволи война с НАТО. Да не говорим за това, че и японците са хвърлили око на островите на Русия в Тихия океан. Нападнат ли Европа ще трябва да водят война на няколко фронта. Провалът им ще е сигурен. Сигнализирай за неуместен коментар