Оцелели цивилни при атаката в Краматорск питат: Какво сме им направили на руснаците?

На 45-ия ден от войната светът е шокиран от обстрела над жп гара, при която бяха убити 52 души

09.04.2022 | 13:33 Редактор: Здравко Черкезов

На 45-ия ден от войната светът е шокиран от зверската атака над жп гара в Краматорск, при която бяха убити 52 души, докато са чакали да избягат от руските удари. Днес 10 хуманитарни коридора са отворени за евакуация, включително от град Мариупол. А руската армия продължава опитите си за превземане на Донбас.

Разруха, разпилени детски играчки, рисунки и лични вещи – така изглежда района на гарата в Краматорск след обстрела, на който беше подложена. Ина е служител в Червения кръст. Споделя, че е истинско чудо, че е оцеляла. 

"Ескортирах група от пет деца. Чухме силен шум и след това експлозия. Избутах децата в ъгъла и легнах върху тях. Ние просто сме късметлии. Само на половин метър от нас лежеше прострелян човек", разказа Ина Балаковска.

Болницата в Краматорск е препълнена с пострадали. "Какво сме им направили на руснаците? Ние сме цивилни", каза един от пациентите. 

Лекарите признават, че гледката на толкова страдащи невинни хора е дълбоко емоционална: "Много е трудно. Всички тези убити деца. Нямам думи. Работя, само тогава не мога да мисля за това."
 
Договорени са 10 хуманитарни коридори, включително от южния град Мариупол с частен транспорт. Хората, които вече са успели да напуснат пристанищния град, го описват като гробище – рухнали сгради, заровени трупове и гладуващи, които напускат бомбоубежищата, за да търсят вода.

Руската въздушна активност сега се насочва към източните части. Украинската съпротива обаче все още блокира целта на Москва да установи сухопътна връзка между Крим и региона на Донбас. Властите в Луганск призовават местните да се евакуират. 

След Буча, зверствата в Бородянка също шокираха света. Взривени жилищни сгради и останали чаши с мляко свиделстсват, че тук някога хора са започвали деня си с надежда за по-добро. 

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК