Украйна поиска още оръжия заради ракетната атака срещу жп гара в Краматорск

Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания осъдиха нападението

09.04.2022 | 08:00 Редактор: Здравко Черкезов
Украйна поиска още оръжия заради ракетната атака срещу жп гара в Краматорск

Украйна поиска още оръжия и още по-тежки санкции срещу Русия, след като обвини руските сили за ракетната атака, която уби 52 души на гара в източния град Краматорск, пълна с жени, деца и възрастни, които бягат от войната. Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания осъдиха нападението.

В нощното си обръщение през социалните медии президентът на Украйна Володимир Зеленски определи атаката в Краматорск, в Донецка област, като преднамерено нападение срещу цивилни.

"Всички водещи държави по света вече осъдиха руската атака в Краматорск. Очакваме твърд глобален отговор на военните престъпления. Точно като клането в Буча, както и много други руски военни престъпления, ракетният удар в Краматорск трябва да бъде част от обвиненията на трибунал, който неизменно ще има."

Според кмета на града около 4000 души е имало на гарата, когато е нанесен ударът. Според губернатора на областта Павло Кириленско ударът е извършен с балистична ракета "Точка У", която съдържа касетъчни боеприпаси., които са забранени с конвенция от 2008 година.

Русия твърди, че подобни ракети притежава единствено украинската армия, предаде БНР.

Белият дом обяви, че ще подкрепи опитите за разследване на атаката в Краматорск, а британският премиер Борис Джонсън заяви, че нападението показва, колко ниско е паднала армията на Путин.

В Макаров, на 50 километра от Киев, бяха открити 132 тела, съобщава "Украинская правда", позовавайки се на кмета на града. Повечето от телата са открити в масови гробове, други лежащи на улицата.

В южния град Одеса за уикенда е наложен полицейски час. Той влиза в сила от 9 часа тази вечер до 6 часа сутринта в понеделник. На хората е забранено да излизат от домовете си без специално разрешение. Полицейският час беше наложен след ракетни атаки снощи, при които имат жертви.

Въпреки това украинските власти твърдят, че все още няма индикации, че руските сили се готвят за сухопътна операция в Одеса.

Руската армия е реорганизирала командването на военните действия в Украйна и начело застава нов генерал, който има опит от бойните действия в Сирия, съобщи Би Би Си. Позовавайки се на анонимен западен представител, медията твърди, че начело на инвазията сега е генерал Александър Дворников.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Интересна комбинация: Зеленски иска от САЩ и НАТО най-новото модерно въоръжение за противовъздушна отбрана (ЗРС Пейтриът и преносим ЗРК ), гранатомети последен вариант за борба с танкове, а от Украйна - войниците и разрушените градове плюс убитите цивилни хора. Това означава, че САЩ и НАТО ще водят война с Русия до последния украински войник. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
"Точка Y " е украинският вариант на балистична ракета. Не се произвежда от друга държава. Сигнализирай за неуместен коментар