Разкри ли Петков секретна информация? ГЕРБ: Рискува живота на блокираните ни моряци

Група от български военни е в Мариупол, за да помогне за евакуацията им

08.04.2022 | 18:54 Редактор: Жаклина Иванова

Група български военни, начело с шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев, е в Мариупол, за да евакуира моряците ни, блокирани на кораба "Царевна". Това обяви по време на блиц контрола в парламента премиерът Кирил Петков.

Опозицията го обвини в разкриване на секретна информация, която може да застраши живота на моряците.

"Аз ви уверявам, че познавам ситуацията, защото сме готови в първата минута, когато няма бойни действия на пристанището, да изтеглим тези хора. Имаме пълна подготовка. Имаме готова група, която може да ги поеме. Искам да ви уверя, че ген. Венелин Венев, който лично отговаря за тази операция, е във връзка и с руската, и с украинската страна", подчерта министър-председателят.

Петков заяви, че операцията е сложна, тъй като между кораба и оградата на пристанището има 260 метра, които са арена на тежки сражения между руските сили и украинските бойци.

"Преди два дни имаше утихване на боя и нашата група, която беше организирана да ги изведе, бе готова да ги вземе. Групата, която трябваше да влезе, каза, че е безопасно, но при комуникация с капитана на кораба той каза: Изглежда, че в момента не се стреля, но не искам да поема този риск, защото се стреляше през нощта. Оставете ни тук, рискът е по-голям, отколкото ви докладват", обясни премиерът.

Разкриването на детайли относно операцията беше посрещнато с остри критики от опозицията. От "Възраждане" определиха изнасянето на информация от Петков като недопустимо.

В края на парламентарния ден от ГЕРБ заявиха, че с думите си министър-председателят изложил на риск живота, както на моряците, така и на командосите.

17-те български моряци са блокирани в пристанищния украински град вече повече от месец. Те се намират на борда на кораба "Царевна" и имат провизии само за още няколко дни.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК