ГЕРБ притеснени: Петков изнесе класифицирана информация за кораба "Царевна"

Изложи на риск и опасност живота на тези хора, посочи Десислава Атанасова

08.04.2022 | 15:00 Редактор: Здравко Черкезов
ГЕРБ притеснени: Петков изнесе класифицирана информация за кораба

Министър-председателят от трибуната на НС в открито заседание съобщи за специализирана операция, която се извършва в момента, може би от служба "Военна информация", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Освети не само български военнослужещи, но изложи на риск и опасност живота на тези хора. Надявам се, че първо, тази операция, е съгласувана и разрешена от министъра на отбраната. За тази операция е уведомен и президентът на републиката като Върховен главнокомандващ. Ако не е така, настояваме за спешно свикване на КСНС, защото сме убедени, че тази информация не само е класифицирана, а тя е държавна тайна", заяви тя.

"В този смисъл се надяваме силно и Държавната комисия за защита на класифицираната информация да се произнесе има ли такава подобна информация, има ли тя някакъв гриф, възможно ли е и при какви условия министър-председателят може да я съобщaва съвсем лаконично от парламентарната трибуна", пита още Атанасова, цитирана от БГНЕС. 

Според ГЕРБ това е не само "аматьорщина", но и грубо посегателство върху сигурността на хората, които евентуално са изпратени там и срещу националната сигурност на Република България.

Атанасова уточни, че съгласно закона председателят на НС, президентът и министър-председателят имат достъп до всяка класифицирана информация с гриф на секретност най-високо.

"В този смисъл задаваме тези въпроси и те са резонни. Ако се окаже, че г-н Петков, на открито заседание, оповестява такава информация, това подлежи на най-тежка санкция от не само органите, които се грижат за класифицираната информация, но и от правоохранителните. Ако се окаже, че Кирил Петков лъже, няма да е нещо ново и особена изненада, но категорично изискваме становище и от президента като върховен главнокомандващ и свикване на КСНС", каза още Атанасова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК