Съюзниците се съгласиха: НАТО ще изпрати тежки оръжия на Украйна

Доставките ще позволят на Киев да отговори на новите заплахи от страна на Москва

08.04.2022 | 10:29 Редактор: Здравко Черкезов
Съюзниците се съгласиха: НАТО ще изпрати тежки оръжия на Украйна

Представители на Алианса съобщиха, че държавите членки на НАТО са се съгласили да доставят нови видове модерни оръжия на Украйна, докато Киев се подготвя за офанзивата на Русия в източната част на страната, пише Financial Times.

Обещанието дойде след призива на украинския външен министър към западните държави да ускорят доставките или рискуват "да загинат много хора... ако тази помощ дойде твърде късно".

Шест седмици, откакто руският президент Владимир Путин нареди инвазията в Украйна, войските на Москва до голяма степен са се изтеглили от територията северно от Киев, след като не успяха да превземат столицата, но се прегрупират и превъоръжават преди опит за настъпление в източната част на Донбас, заявиха украински и западни представители.

Това предизвика искания от страна на Киев западните държави да доставят повече тежки оръжия, бронирани машини и по-модерни системи. Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че ще използва срещата на НАТО в Брюксел, за да поиска самолети, ракети, бронирани машини и тежки системи за противовъздушна отбрана и друга техника.

Лиз Тръс, министър на външните работи на Обединеното кралство, заяви пред репортери след срещата, че държавите членки са подкрепили предоставянето на повече оръжия:

"Имаше подкрепа за това страните да доставят ново и по-тежко оборудване на Украйна, за да може тя да отговори на новите заплахи от страна на Русия. Съгласихме се да помогнем на украинските сили да преминат от оборудване от съветската епоха към стандартно за НАТО оборудване."

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 2
Мария чомакова
преди 2 години
ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!СПРЕТЕ ДА СЕ ЗАЯЖДАТЕ С РУСИЯ.МНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ Е НАПЪЛНО ОБРАТНОТО.ОБИЧАМЕ РУСИЯ.РЕШЕНИЕТО НА ПУТИН Е ПРАВИЛНО! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Биг да прости Европа. Русия ще използва ядрено оръжие, ако я притискат и който си го търси ще си го получи. Сигнализирай за неуместен коментар