Семейството на Путин: Кои са дъщерите му и защо се разделя с Людмила?

Руският президент има и внуци

07.04.2022 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова
Семейството на Путин: Кои са дъщерите му и защо се разделя с Людмила?

Президентът на Русия Владимир Путин винаги е бил предпазлив, когато става въпрос за семейството му. През 2015 г. по време на една от пресконференциите си той пренебрегна въпрос за една от дъщерите му.

"Дъщерите ми живеят в Русия и са учили само в Русия, гордея се с тях. Те говорят свободно три чужди езика. Но никога не обсъждам семейството си. С никого", заяви той.

"Всеки човек има право да живее живота и да го прави с достойнство", добави той.

Путин може и да не иска да ги назовава, но други го правят. Последният кръг от санкции на САЩ бяха насочени към най-голямата дъщеря на руския президент - 36-годишната Мария Воронцова, както и другата му дъщеря - Катерина Тихонова, която е на 35 години.

putin1

"Вярваме, че много от активите на Путин са скрити от членове на семейството и затова се насочваме към тях", коментира американски служител.

Двете дъщери на Путин са от бившата му съпруга Людмила. Двамата се венчаха през 1983 г., когато тя беше стюардеса, а той - офицер от КГБ. Бракът им продължи 30 години - период, в който Путин достига до върха на руската политика.

През 2013 г. двамата се разделиха. Тогава Путин сподели: "Това беше съвместно решение, ние почти не се виждаме, всеки от нас има свой собствен живот", а тя допълва: "Той е напълно удавен в работата си".

Най-голямата им дъщеря - Мария Воронцова, е родена през 1985 г. Учила е биология в Санктпетербургския университет и медицина в Московския държавен университет. Тя вече е академик и е съавтор на книга за забавен растеж при децата. Също така Воронцова е изследовател в Изследователския център по ендокринология в Москва.

putin2

Тя също е бизнес дама. "Би Би Си" я идентифицира като съсобственик на компания, която планира да построи огромен медицински център.

Мария e омъжена за холандския бизнесмен Йорит Йост Фаасен, който някога е работил в руския гигант "Газпром". Някои публикации твърдят, че двамата са разделени. Хора, говорили с нея след инвазията в Украйна, казват, че тя подкрепя баща си и има съмнения относно международните доклади за конфликта.

В сравнение със сестра си - Катерина Тихонова е много повече в очите на обществеността, не на последно място заради таланта си като танцьорка по акробатика.

putin3

През 2013 година се омъжва за Кирил Шамалов, син на дългогодишен приятел на президента Путин. Сватбата им състоя в ски курорт, близо до Санкт Петербург. А двойката пристигнала на шейна, теглена от три бели коня.

Шамалов беше санкциониран от САЩ през 2018 г. заради ролята си в енергийния сектор на Русия. Министерството на финансите на САЩ заяви, че състоянието му се е подобрило драстично след брака. Тогава Тихонова и Шамалов се разделят. Тя работи в академичните среди.

Руският президент има и внуци. Той ги спомена през 2017 г., но така и не казва колко са.

"Относно моите внуци, единият вече е в детска градина. Моля, разберете, не искам те да растат като някакви кралски принцове. Искам те да растат като нормални хора", допълни Путин.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК