fallback

ЕП отпуска спешно 3,4 млрд. евро за нуждите на украинските бежанци

Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране от 11% на 15% за всички държави от ЕС

07.04.2022 | 14:30 Автор: Жаклина Иванова

След като по време на последната пленарна сесия Парламентът даде зелена светлина за пренасочване на средствата от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, приютяващи хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, евродепутатите приеха допълнителни спешни мерки за оказване на подкрепа.

С 549 гласа "за", 1 глас "против" и 8 гласа "въздържал се", Парламентът се съгласи незабавно да отпусне около 3,4 млрд. евро (от наличните 10 млрд. евро) от фондовете "REACT-EU" и да ускори достъпа на правителствата от ЕС до средства за заплащане на инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране на средствата по "REACT-EU" от 11% на 15% за всички държави от ЕС. Страните от ЕС, граничещи с Украйна (Унгария, Полша, Румъния и Словакия), и тези, които са приели значителен брой бежанци от Украйна, равняващ се на повече от 1% от тяхното население (Австрия, България, Чехия и Естония), могат незабавно да получат 45% (вместо 11%) от средствата за възстановяване, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback