Русия порази център за хуманитарни помощи в Угледар и уби двама цивилни

60% от територията на Рубежное в източната Луганска област е превзета от руските сили

06.04.2022 | 15:53 Редактор: Теодора Патронова
Русия порази център за хуманитарни помощи в Угледар и уби двама цивилни

Най-малко двама цивилни бяха убити и петима - ранени, след като руската артилерия порази днес център за раздаване на хуманитарни помощи в град Угледар в украинската Донецка област, на 50 километра югозападно от Донецк, съобщи днес регионалният губернатор Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

В пост в социална мрежа Кириленко разпространи снимки от последиците от предполагаемата атака. На тях се виждат две жени, проснати на земята, мъж със сериозна рана на крака и четвърти човек с окървавен крак, когото водят към линейка.

Русия твърди, че не напада цивилни, отбелязва Ройтерс.

Руските сили са превзели 60 на сто от територията на Рубежное в източната Луганска област в Украйна, каза регионалният губернатор Серхий Гайдай. През последните 24 часа градът е бил подложен на обстрел с тежки оръжия, съобщи Гайдай в пост в социална мрежа. Той обвини руските сили, че за денонощие са изстреляли по Рубежное общо 81 на брой минометни боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети.

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тази информация от независими източници.

Гайдай призова всички жители на Луганска област да се евакуират, докато имат възможност. Русия може да блокира пътищата за евакуация, предупреди той.

По-рано днес украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че властите ще опитат да евакуират цивилни по 11 коридора. Хората, които се опитват да напуснат обсадения югоизточен пристанищен град Мариупол, където хуманитарната ситуация е особено тежка, обаче ще трябва да използват лични автомобили, добави тя, цитирана от Ройтерс.

Северодонецк в Луганска област - най-източният град, контролиран от украинските сили - е подложен днес на тежък обстрел, констатираха журналисти от Франс прес на място. Губернаторът Серхий Гайдай съобщи, цитиран от Ройтерс, че горят 10 високи сгради. Все още нямаме данни за евентуални жертви, добави той, цитиран от БТА.

Регионалните украински власти временно са базирани в Северодонецк, тъй като областният център Луганск е контролиран от проруските сепаратисти от 2014 г., отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК