Борел: Войната в Украйна да приключи бързо, но не е без значение как

06.04.2022 | 14:40 Редактор: Ваня Кузманова
Борел: Войната в Украйна да приключи бързо, но не е без значение как

ЕС иска войната в Украйна да приключи възможно най-бързо, но не е без значение как точно ще стане това, каза първият му дипломат Жозеп Борел и призова ЕС да изпрати още оръжие на Киев, предаде Ройтерс.

"Ние желаем тя да приключи колкото се може по-скоро, но не е без значение по какъв начин ще стане това", заяви Борел пред Европейския парламент.

"Защото ако ще имаме разрушена страна, която е разчленена териториално и неутрализирана, с милиони хора в изгнание и милиони загинали, то тогава - не, ние не искаме тази война да завършва по такъв начин". 

Борел отбеляза, че продължаващите покупки на руски петрол и газ от ЕС са осигурили на Русия многократно повече пари от финансовата помощ, която Съюзът е предоставил на Украйна, предаде БТА. 

"Дали сме на Украйна 1 млрд. евро, но милиард евро, това е сумата, която плащаме всекидневно на Путин за енергоносителите, които ни доставя", каза Борел.

Отделно от това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред парламента, че ЕС ще наложи още санкции на Русия, което вероятно ще включва и мерки срещу вноса на петрол.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК