Лошият сън е рисков фактор за сърдечносъдовото здраве

Сънят е изключително важен за здравословното ни състояние

05.04.2022 | 23:12 Редактор: Жаклина Иванова
Лошият сън е рисков фактор за сърдечносъдовото здраве

Високото кръвно налягане, холестеролът, тютюнопушенето и заседналият начин на живот са известни рискови фактори за сърдечносъдовото здраве. Лошият сън също се оказва рисков фактор.

Проучване, публикувано в сп. Scientific Reports, водено от Суми Лий, професор по изследвания на стареенето в Университета на Южна Флорида, разкрива, че липсата на сън може да увеличи риска от сърдечни заболявания до 141%.

Риск от сърдечни заболявания

Има голямо разнообразие от сърдечни заболявания, но най-честата причина е стесняване или запушване на коронарните артерии, които са кръвоносните съдове, доставящи кръв към сърцето.

Това е коронарна артериална болест, която се развива бавно с течение на времето.

Факторите, които допринасят за това са няколко: възраст - стареенето уврежда и стеснява артериите, високо кръвно налягане, висок холестерол и кръвна захар, затлъстяване и тютюнопушене.

Коронарната артериална болест е водещата причина за инфаркт.

Има и други видове сърдечни заболявания: такива, които произхождат от сърдечните клапи, сърдечна недостатъчност или вродени дефекти.

Какво е значението на качеството на съня?

Проучването, проведено от Университета на Южна Флорида, е прегледало данните на 6820 души на средна възраст 53 години, които са дали подробна информация за качеството на съня си и за наличието на сърдечни заболявания.

Сред участниците, 633 също са носили устройство на китката си, с което се е извършвал анализ на активността на съня.

Изследователите са взели предвид множество аспекти на здравето на съня, като редовност, бодрост през часовете, през които са били будни участниците, наличие на проблеми със заспиването, брой часове сън всяка нощ.

За сърдечносъдовото здраве, изследователите са взели предвид дали лекарят им е диагностицирал състояния като аритмии, сърдечен шум или уголемено сърце.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК