Фатални промени в Ковид поколението: Страхови неврози, проблеми с храненето и съня

Пандемията се отрази тежко на психическото развитие на децата и младежите

18.02.2022 | 14:51 Редактор: Жаклина Иванова
Фатални промени в Ковид поколението: Страхови неврози, проблеми с храненето и съня

Нарушения в съня, в храненето, страхови неврози, психически проблеми и отказ да се посещават учебни занятия - лекари констатират фатални промени у децата и младежите, проявили се по време на пандемията.

Аника е типичен представител на едно поколение, което специалистите вече наричат поколението "корона" - това са младежи, които просто пропуснаха две от най-хубавите години в своя живот.

Може би чак след няколко години ще си проличат дълготрайните последици, които локдаунът, ограниченията на социалните контакти и дистанционното обучение оставиха у тях.

"Имаше фази, в които се чувствах много зле, но сега нещата малко се пооправиха. Преди пандемията имах много активни социални контакти и всеки уикенд предприемах нещо с приятели, а сега вече предпочитам да си стоя у дома", казва Аника, която е в последния клас на гимназията.

Наскоро тя си е поставила бустерна доза ваксина при личния лекар. Д-р Гершлауер добре познава проблемите на младежите, които идват в неговия кабинет. Наскоро е прегледал 17-годишно момиче с положителен тест за коронавирус, което му се оплакало, че от две години води ужасен живот, защото всичко е забранено. Най-големите губещи от пандемията са именно младежите, му казала ученичката.

"Много от тях изпитват не толкова ярост, колкото са обзети от фатализъм. У тях има летаргия, разочарование, дълбока фрустрация", констатира лекарят.

От повече от година той регистрира с тревога проблемите, които пандемията създава за психическото развитие на децата и младежите и твърди, че те не получават адекватна помощ, пише DW.

"А проблемите си остават все същите", казва лекарят и изброява: "Нарушения в съня, в храненето, страхови неврози – това са трите големи комплекса, които се повтарят. Освен това има деца, които започнаха отново да се напикават нощем. Има вече и страшно много деца, които отказват да ходят на училище или пък се самонараняват, защото по този начин се опитват да се справят с увеличения стрес", казва д-р Гершлауер.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК