Геноцид или инсценировка: Десетки разстреляни цивилни, украинки с шокиращи разкази

Много местни жители все още се водят изчезнали

04.04.2022 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Киев обвини Русия в геноцид след откритите десетки разстреляни цивилни в Буча. Москва категорично отрича. 

Като сцена от филм на ужасите – така изглежда районът на Киев след напускането на руските сили. Според украинските власти, досега са открити най-малко 400 цивилни жертви. Бройката обаче най-вероятно ще се окаже доста по-голяма, но издирването е затруднено заради заложените по пътищата в района мини. 

Много местни жители все още се водят изчезнали. 

"Минаваха ден след ден, а моя съпруг го нямаше. Сигнализирах на Червения кръст. Моя приятелка ми каза, че две тела лежат през няколко улици. Когато отидох, го разпознах по обувките и панталоните. Той беше прострелян в главата", разказа украинка. 

"Много съм изплашена. Два пъти се връщам от смъртта. Куршум разби прозореца ми, шрапнел попадна в близост до мен. Някакъв ужас. Страх ме е за живота на децата ми", сподели друга жена. 

Лидерите от Европейския съюз и НАТО осъдиха смъртните случаи на цивилни и призоваха за отговорност и разследване за военни престъпления. Русия пък определи снимките на жертвите като фалшиви. 

Украинският президент Володимир Зеленски нарече руската инвазия в страната му изтезание на цялата нация. И заяви, че народът на Украйна не иска да бъде подчинен от Русия, а в резултат на това е подложен на унищожение. 

В същото време продължават въздушните удари в Одеса. Руската армия е унищожила нефтената база. 

Насред барикадите от чували с пясък украински войник падна на колене и предложи брак на своята любима, защото дори и в трудни времена всеки има нужда от малко любов и светлина в живота си. В метрото в Харков пък влюбена двойка вдигна сватба.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК