Победа срещу капитализма: Служители на Amazon за първи път ще имат профсъюз

За първи път голямата корпорация се сблъсква с организирано представителство на работниците си

04.04.2022 | 12:12 Редактор: Здравко Черкезов
Победа срещу капитализма: Служители на Amazon за първи път ще имат профсъюз

При втория опит все пак се получи: служители в складовете на Amazon в нюйоркския район Стейтън Айлънд гласуваха в петък за въвеждането на синдикално представителство с 2654 гласа "за" и 2131 "против". Подобен опит се провали миналата година. В друг вот в Алабама гласовете все още се броят, но изглежда, че мнозинството от служителите там е отхвърлило създаването на профсъюз.

Победата на поддръжниците на профсъюзите в Стейтън Айлънд е историческа крачка за Amazon. За първи път голямата корпорация се сблъсква с организирано представителство на работниците си. От основаването си през 90-те години на миналия век онлайн търговецът на дребно винаги е успявал да държи представителите на служителите настрана. Но в условията на недостиг на работна ръка и нарастващи оплаквания от условията на труд напоследък натискът се засилва.

Гласуването в Стейтън Айлънд беше предшествано от дълга комуникационна борба. Всичко започна с Кристиан Смолс. Преди почти две години той бе уволнен, след като организира протест в склада си за по-добра защита срещу Covid-19 в разгара на пандемията от коронавируса в Ню Йорк. Месеци наред той раздаваше листовки пред вратата на бившето си работно място, за да създаде профсъюз.

Самата компания Amazon беше разлепила в складовете си листовки „Гласувай против" и покани служителите си на задължителни информационни сесии в работно време. Там мениджърите са твърдели, че Amazon плаща повече от минималната заплата и предлага приемливи за американските стандарти придобивки - и следователно профсъюзите са ненужни.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК